ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Χίλσμπορο: ποινικές ευθύνες σε έξι, με καθυστέρηση 28 χρόνων

Τραγωδία στο Χίλσμπορο: ποινικές ευθύνες σε έξι, με καθυστέρηση 28 χρόνων
REUTERS/Phil Noble

Κατηγορίες εναντίον έξι -ανάμεσά τους και ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας- για την ποδοσφαιρική τραγωδία με τους 96 νεκρούς στο στάδιο Χίλσμπoρο απήγγειλε, με καθυστέρηση 28 ετών, η βρετανική εισαγγελία.

Μεταξύ των κατηγορουμένων και ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ -υπεύθυνος για την ασφάλεια του σταδίου την ημέρα εκείνη.

Ο Ντάκενφιλντ, που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί, κατηγορείται για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Ο πρώην αστυνομικός έχει ήδη παραδεχθεί ότι δική του απόφαση ήταν να επιτρέψει την είσοδο πλήθους οπαδών σε ήδη γεμάτη εξέδρα γεγονός που οδήγησε στην τραγωδία.

Άλλες κατηγορίες αφορούν την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, καθώς η αστυνομία κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση.

Justice 1

(Πηγή: Reuters/Phil Noble)

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ένα χρόνο αφότου σώμα ενόρκων αποφάνθηκε ότι ο θάνατος των 96 οπαδών στο στάδιο Χίλσμπoρο δεν μπορεί να θεωρηθεί ατύχημα, επισημαίνοντας τις παραλείψεις των αρχών ασφαλείας.

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 15 Απριλίου 1989 στη διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ στο στάδιο Χίλσμπορο, μόλις έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα.

Φίλαθλοι που είχαν μπει δίχως έλεγχο μετά την έναρξη του ματς δημιούργησαν τρομακτική πίεση σε αυτούς που ήταν ήδη στην εξέδρα, με αποτέλεσμα να πιέζουν όλο και πιο πολλούς προς το σιδερένιο κιγκλίδωμα. Όσοι μπόρεσαν να πηδήξουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο σώθηκαν, οι άλλοι δυστυχώς συνεθλίβησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ