ΚΟΣΜΟΣ

Amy Johnson: Ο μυστηριώδης θάνατός της και οι θεωρίες συνωμοσίας (pics)

Amy Johnson: Ο μυστηριώδης θάνατός της και οι θεωρίες συνωμοσίας (pics)
GETTY IMAGES/ ideal image/ Hulton Archive / Stringer

Την πρωτοπόρο της αεροπορίας Έιμι Τζόνσον (Amy Johnson) τιμά η Google με το σημερινό της Doodle, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 114 χρόνια.

Είναι η πρώτη γυναίκα που το 1930 πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ, κάνοντας μόνη της το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι από το Λονδίνο στο Ντάργουιν της Αυστραλίας. Ο βρετανικός Τύπος την έχει αποκαλέσει «Βασίλισσα του Αέρα».

Η Τζόνσον κατάφερε να κυριαρχήσει σε ένα κατά κύριο λόγο αντρικό επάγγελμα. Θεωρείται επίσης σύμβολο επιμονής και φεμινιστικής έμπνευσης σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των επιτυχιών της.

Γεννήθηκε στο Χαλ της βορειοανατολικής Αγγλίας την 1η Ιουλίου 1903. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερις κόρες ενός ιχθυέμπορου. Απέκτησε δίπλωμα χειρίστριας αεροπλάνου τον Ιούλιο του 1929 και στη συνέχεια έγινε η πρώτη εκπαιδευμένη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο.

amy johnsons 114th birthday 5154304993263616.2 law

Με τη βοήθεια του πατέρα της αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αεροπλάνο τύπου de Havilland DH.60 Moth.

GettyImages 3424219

Πηγή: GETTY IMAGES/ ideal image/ Hudson / Stringer

Συνήθως πετούσε μόνη της αλλά σε αρκετές πτήσεις είχε μαζί της και τον σύζυγό της Τζιμ Μόλλισον. Κατά τη διάρκεια της ζωής της κατέρριψε διάφορα ρεκόρ. Ένα από αυτά ήταν και της ταχύτερης πτήσης από τη Βρετανία στη Μόσχα, αλλά και από τη Βρετανία στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια του 1930.

GettyImages 2665010

Πηγή: GETTY IMAGES/ ideal image/ Central Press / Stringer

GettyImages 3336696

Πηγή: GETTY IMAGES/ ideal image/ Miller / Stringer

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε σε βοηθητικό σώμα της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας με τον βαθμό του Σμηναγού.

Έχασε την ζωή της στις 5 Ιανουαρίου 1941, όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση. Η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ και αυτό δημιούργησε διάφορες θεωρίες γύρω από τις συνθήκες του θανάτου της.

GettyImages 3143438

Πηγή: GETTY IMAGES/ ideal image/ Becker / Stringer

ΔΗΜΟΦΙΛΗ