ΚΟΣΜΟΣ

Ο Στάλιν «αποκαθηλώθηκε» από το Κρεμλίνο

Ο Στάλιν «αποκαθηλώθηκε» από το Κρεμλίνο
Reuters/File

Το Κρεμλίνο φαίνεται να έλαβε υπ’ όψιν του τις έντονες συζητήσεις που προκάλεσε στου νομικούς κύκλους αλλά και εν γένει στους κόλπους της ρωσικής γνώμης, η τοποθέτηση επιτοίχιας αναμνηστικής πλάκας του Στάλιν, στο κτίριο της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας τη Μόσχας. Τελικώς, αποφάσισε να θέσει τέλος στην πρωτοβουλία αυτή που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια αποκατάστασης του Στάλιν, η δημοτικότητα του οποίου σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά (38%).

Με δεδομένη την δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πρωτοβουλία αυτή της διοίκηση της Νομικής Ακαδημίας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά την ρωσική προεδρία Μιχαήλ Φεντότοφ, ζήτησε από τον πρύτανη της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας να αφαιρέσει την επιτοίχια αναμνηστική πλάκα στην μνήμη του Στάλιν που τοποθετήθηκε πρόσφατα εντός της σχολής.

Ο Φεντότοφ, στην έκκληση του, επισημαίνει ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με "μεγάλη απορία" έμαθε ότι τοποθετήθηκε η αναμνηστική αυτή πλάκα και ελπίζει ότι:

download 1

Η διοίκηση της Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας, θα επανορθώσει άμεσα το λάθος που διέπραξε, το οποίο εξελήφθη από αρκετούς ως απόπειρα αποκατάστασης του Στάλιν.

Reuters/File (Φωτογραφία αρχείου)

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, η διεύθυνση της Νομικής Ακαδημίας αιτιολόγησε την απόφαση της για την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας του Στάλιν επικαλούμενη μια ισχύουσα διάταξη του 1960 η οποία χαρακτηρίζει τις αναμνηστικές πλάκες αυτού του είδους ως μνημεία τοπικής σημασίας. Ωστόσο ο Φεντότοφ επισημαίνει στην έκκληση του, ότι:

Υπάρχει πληθώρα, παρόμοιων αποφάσεων, διαταγμάτων, νόμων που έχουν ξεχασθεί, αλλά δεν έχουν εναρμονισθεί με την σύγχρονη νομοθεσία και η εφαρμογή στην πράξη από νομικής απόψεως θα δημιουργούσε ένα απίστευτο χάος, εάν τα φαντάσματα του παρελθόντος επέστρεφαν αίφνης στην νομική μας πραγματικότητα.

Εκτός των άλλων ο Φεντότοφ, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας γράφει ρητά, ότι νόμοι και άλλες δικαϊκές πράξεις που έχουν θεσπισθεί πριν τεθεί σε ισχύ το ισχύον Σύνταγμα, εφαρμόζονται εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με το ισχύον Σύνταγμα. Επίσης εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Νομική Ακαδημία της Μόσχας δεν αποτελεί συνέχεια της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ