Λιβύη: Μαίνονται ακόμη οι μάχες στη Βεγγάζη
Πηγή: REUTERS/ ESAM OMRAN AL-FETORI

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης υπέστησαν τουλάχιστον 12 απώλειες, ενώ άλλοι 35 άνδρες τους τραυματίστηκαν, στις μάχες που μαίνονται στη Βεγγάζη παρά την ανακήρυξη της νίκης τους στην πόλη την οποία έκανε ο διοικητής τους, ο Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσαν ιατρικές πηγές και στρατιωτικοί.

Διαβάστε επίσης

Οι δυνάμεις του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ προσπαθούν να εξαλείψουν τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη συνοικία Σάμπρι, την τελευταία όπου παραμένουν οχυρωμένοι ένοπλοι αντίπαλων οργανώσεων, έπειτα από τρία χρόνια μαχών για τον έλεγχο της πόλης.

Την Τετάρτη ο Χάφταρ είχε ανακοινώσει το τέλος της εκστρατείας σε μια ομιλία του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η μάχη για τη Βεγγάζη ανάμεσα στον στρατό του Χάφταρ και διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις εγγράφεται στο πλαίσιο των ευρύτερων συγκρούσεων αφότου στη Λιβύη επικράτησε χάος έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Παρά την ομιλία του Χάφταρ, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν δύο ημέρες αργότερα στη συνοικία Σάμπρι. Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφεραν ότι έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν στοιχεία του πυροβολικού στις μάχες για να αποτραπεί ο κίνδυνος απωλειών από φίλια πυρά, λόγω της περιορισμένης έκτασης των πεδίων των μαχών.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού του Χάφταρ σκοτώθηκαν πέντε αντίπαλοί τους και αιχμαλωτίστηκαν 11, ανάμεσά τους έξι Λίβυοι, τέσσερις Αιγύπτιοι και ένας Τυνήσιος.

Ο Χάφταρ εξαπέλυσε τη λεγόμενη «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» στη Βεγγάζη τον Μάιο του 2014 και σταδιακά οι δυνάμεις του απέκτησαν πλεονέκτημα έναντι των ισλαμιστών και των ανταρτών που είχαν δράσει στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι.

Ο Χαλίφα Χάφταρ πρόσκειται στην κυβέρνηση και τη Βουλή της ανατολικής Λιβύης. Απορρίπτει τη δικαιοδοσία της υποστηριζόμενης από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.

Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!

Διαβάστε επίσης

Χάος στην Αλβανία: Συγκρούσεις και ένταση έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο

Συναγερμός στη Μεσόγειο: Σκάφος με 150 μετανάστες πλέει ακυβέρνητο ανοικτά της Λιβύης

Ανείπωτη τραγωδία: Πάνω από 100 οι νεκροί μετανάστες από το ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

Τραγωδία δίχως τέλος: Άλλοι 20 μετανάστες νεκροί ανοιχτά της Λιβύης