ΚΟΣΜΟΣ

G20: σε κατάσταση πολιορκίας το Αμβούργο - η ώρα των δύσκολων συγκλίσεων

G20: σε κατάσταση πολιορκίας το Αμβούργο - η ώρα των δύσκολων συγκλίσεων
REUTERS

Όση ώρα χθες βράδυ οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δειπνούσαν και στη συνέχεια άκουγαν Μπετόβεν στη Φιλαρμονική του Αμβούργου, διαδηλωτές, από την άλλη όχθη του ποταμού Έλβα, έπαιζαν στη διαπασών τραγούδια του Τζίμι Χέντριξ. Οι πλέον θερμόαιμοι συνέχισαν να καίνε αυτοκίνητα, να ορθώνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με τους αστυνομικούς.

Κάποιοι λεηλάτησαν μαγαζιά, επιτέθηκαν σε τράπεζες, έσπασαν ΑΤΜ.

Κομάντος της αστυνομίας πηγαινοέρχονταν με πολυβόλα στα χέρια, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα δακρυγόνα.

Το σκηνικό θύμιζε έντονα Γένοβα το 2001 και τη βία που αμαύρωσε εκείνη τη σύνοδο των G8.

Η Μέρκελ έκανε ότι δεν θα έκαναν άλλοι στη θέση της. Αντί δηλαδή να απομονώσει σε δυσπρόσιτα, ‘σίγουρα’ μέρη τους υψηλούς προσκεκλημένους της, επέλεξε τη γενέτειρά της, μια πόλη με ιστορία αριστερών κινημάτων, για να στείλει μήνυμα ότι η Γερμανία είναι χώρα ανοιχτή και ανεκτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύνοδος γίνεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κατάληψη της Rote Flora -ένα παλιό θέατρο, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι από το 1989, διαχρονικά τόπος συνάντησης διαδηλωτών.

g201

2
1.JPG

Επεισόδια στο Αμβούργο - πηγή: ReutersΛεηλατημένο κατάστημα - πηγή: ReutersΚομάντος της αστυνομίας με πολυβόλα - πηγή: Reuters

Η Καγκελάριος, η οποία -με το βλέμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- προσβλέπει σε διπλωματική επιτυχία στο Αμβούργο, είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει την πλέον αναμενόμενη συνάντηση ηγετών τα τελευταία χρόνια. Αυτή των Τραμπ - Πούτιν. Μετά τη χειραψία τους τα είπαν για δυο ώρες. Μίλησαν για τη φημολογούμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, συμφώνησαν όμως να επικεντρωθούν στο μέλλον και ν’ αφήσουν κατά μέρος το παρελθόν. Κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αντέδρασαν αμέσως στηλιτεύοντας. Συμφώνησαν, επίσης, για εκεχειρία στη νότια Συρία.

8.JPG

Χειραψία Πούτιν - Τραμπ - πηγή: Reuters

Ζητούμενο κατά τη σημερινή δεύτερη και καταληκτική ημέρα της συνόδου των G20 είναι να υπάρξουν συγκλίσεις σε εμπόριο, κλίμα, μετανάστευση.

Η εντολή που δόθηκε στις ομάδες που πλαισιώνουν τους ηγέτες ήταν να εργαστούν, και όλη τη νύχτα αν χρειαστεί, φτάνει να παρουσιάσουν συμφωνίες.

«Μακάρι να τα καταφέρουν οι διαπραγματευτές» είπε η Μέρκελ ερωτηθείσα συγκεκριμένα για το εμπόριο. «Είναι πολύ δύσκολες οι συζητήσεις που έχουμε επ’ αυτού. Δεν θέλω να πω περισσότερα».

7.JPG

Η προσέγγιση Τραμπ υπό το πρίσμα του ‘Πρώτα η Αμερική’ κάνει όλα τα θέματα-αγκάθια ακόμη πιο δύσκολα. Μόλις τον περασμένο μήνα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα ενώ απειλεί με επιβολή είτε δασμών είτε ποσοστώσεων στις εισαγωγές χάλυβα -μέτρα τα οποία, μεταξύ άλλων χωρών, πλήττουν και Κίνα και Γερμανία και Καναδά.Στη Φιλαρμονική του Αμβούργου - πηγή: Reuters

9.JPG

Επίσημο δείπνο - πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ