ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: απειλούν να διακόψουν τους δεσμούς με την Unesco λόγω Χεβρώνας

ΗΠΑ: απειλούν να διακόψουν τους δεσμούς με την Unesco λόγω Χεβρώνας
H Χεβρώνα REUTERS/Ammar Awad

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες Παρασκευή ότι θα διακόψουν τους δεσμούς τους με την Unesco, χαρακτηρίζοντας «προσβολή προς την Ιστορία» την απόφασή της να ανακηρύξει τη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη «προστατευόμενη περιοχή» της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία «ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανυποληψία μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία ήδη είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενη».

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν προσφέρει τίποτε καλό σε κανέναν και κάνει πολύ κακό», σχολίασε σε ανακοίνωσή της.

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να συνεισφέρουν οικονομικά στην Unesco το 2011 αφότου περιέλαβε την Παλαιστίνη στα κράτη μέλη της, όμως εξακολουθούν να συμμετέχουν στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού που αποτελείται από 58 μέλη.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco χαρακτήρισε «προστατευόμενη ζώνη» την παλιά πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή «εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας».

Δώδεκα από τα μέλη της Επιτροπής, που είχαν συγκεντρωθεί στην Κρακοβία στη νότια Πολωνία, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Χεβρώνας στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έξι απήχαν και τρία ψήφισαν κατά.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε «επιτυχία» την απόφαση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε από την πλευρά του «παράλογη» την απόφαση της Unesco.
«Αυτή τη φορά αποφάνθηκαν ότι ο Τάφος των Πατριαρχών στη Χεβρώνα είναι ένα παλαιστινιακό μνημείο ,δηλαδή όχι εβραϊκό, και ότι κινδυνεύει», δήλωσε, ανακοινώνοντας παράλληλα την περικοπή ενός ακόμη εκατομμυρίου δολαρίων από τη συνεισφορά του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Στη Χεβρώνα ζουν 200.000 Παλαιστίνιοι και μερικές εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι σε έναν φυλασσόμενο από στρατιώτες θύλακα, που βρίσκεται κοντά σε έναν άγιο τόπο τόσο για τους Εβραίους, που τον αποκαλούν Τάφο των Πατριαρχών, όσο και για τους μουσουλμάνους, που το ονομάζουν Τέμενος του Ιμπραήμ.

Οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι το μνημείο απειλείται εξαιτίας της «ανησυχητικής» αύξησης των βανδαλισμών εναντίον παλαιστινιακών ιδιοκτησιών στην παλιά πόλη, πολλές από τις οποίες αποδίδουν στους Ισραηλινούς εποίκους.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η απόφαση για τη Χεβρώνα, στην οποία η πόλη χαρακτηρίζεται «ισλαμική», απαρνείται την εβραϊκή παρουσία των 4.000 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ