ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν και Μακρόν «χαιρετίζουν» την ανακατάληψη της Μοσούλης

Κομισιόν και Μακρόν «χαιρετίζουν» την ανακατάληψη της Μοσούλης
REUTERS/Stringer

Την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης πόλης του Ιράκ που είχε γίνει το μεγαλύτερο προπύργιο του Iσλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να κάνουν λόγο για μία καθοριστική νίκη για τη συνέχεια του πολέμου κατά των τζιχαντιστών.

Έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες, το Ιράκ κατάφερε να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη Μοσούλη, γεγονός που καταγράφεται ως η μεγαλύτερη επιτυχία της Βαγδάτης έναντι του ΙΚ από τότε που η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση κατέλαβε το 2014 τεράστιες εκτάσεις του ιρακινού εδάφους.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Καθοριστικό βήμα

Ως ένα «καθοριστικό βήμα» στη μάχη για την «εξουδετέρωση των θέσεων των τρομοκρατών» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τέλος της κατοχής της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές.

«Η ανακατάληψη της Μοσούλης από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα για την εξουδετέρωση του ελέγχου των τρομοκρατών από ορισμένες περιοχές του Ιράκ και για την απελευθέρωση του λαού του», αναφέρουν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Ταυτόχρονα, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν «το θάρρος του λαού του Ιράκ, της κυβέρνησής του και των ενόπλων δυνάμεών του και αποτίουν φόρο τιμής στους στρατιώτες και τους αμάχους που θυσίασαν τη ζωή τους για την επίτευξη αυτής της νίκης».

Χαρακτηρίζουν επίσης, «ουσιαστική» την αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων» ώστε οι Ιρακινοί να μπορούν να αρχίσουν να οικοδομούν ένα κοινό μέλλον ενώ διαβεβαιώνουν το Ιράκ για την υποστήριξη της ΕΕ σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ασφάλειας για να ξεπεραστούν «οι προκλήσεις» και να επιτευχθεί «η σταθεροποίηση και η συμφιλίωση».

Μακρόν: Τιμούμε όλους εκείνους που συνέβαλαν σε αυτή τη νίκη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στους στρατιώτες και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην «απελευθέρωση» της Μοσούλης από τους τζιχανιστές, κάνοντας λόγο για «νίκη – ορόσημο» ενόψει άλλων «τεράστιων προκλήσεων».

«Η Μοσούλη απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος: η Γαλλία τιμά όλους εκείνους που, μαζί με τις δυνάμεις μας, συνέβαλαν σε αυτή τη νίκη», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Μακρόν χαιρετίζει «αυτή τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων, υποστηριζόμενων από τον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ» και συγχαίρει τις αρχές και τον λαό του Ιράκ για το «καθοριστικό βήμα στην εκστρατεία που διεξάγει από το καλοκαίρι του 2014 για να σταματήσει και στη συνέχεια να νικήσει το ΙΚ».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού δεν έχει ολοκληρωθεί και η καταπολέμηση του ΙΚ πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Η απελευθέρωση όλου του ιρακινού εδάφους είναι σε εξέλιξη, όπως και ο αφανισμός των προπυργίων του ΙΚ στη Συρία, κυρίως στη Ράκα και στην κοιλάδα του Ευφράτη».

2017 07 09T185143Z 1506171202 RC1CC4C68170 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ

(Πηγή: REUTERS/Khalid al Mousily)

«Την επομένη της ανακατάληψης της Μοσούλης, οι προκλήσεις για το Ιράκ είναι τεράστιες. Στο στρατιωτικό επίπεδο όπως και στο πολιτικό, το ανθρωπιστικό και το οικονομικό», τόνισε ο Μακρόν ελπίζοντας ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην Ιστορία της χώρας που θα «της επιτρέψει να ξαναβρεί την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ενότητα».

«Η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της χώρας», πρόσθεσε.

2017 07 09T194017Z 1230859955 RC1229FB1090 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ

(Πηγή: REUTERS/Stringer)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ