ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία

Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία
REUTERS/Umit Bektas

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Άγκυρα ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να δηλώνει ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία.

Μιλώντας σε συνέδριο για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάλεσε, σύμφωνα με το Reuters, τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Υποστήριξε μάλιστα πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Σας συμβουλεύουμε να απέχετε από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε:

Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχουν καμία σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εντός εβδομάδας η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του γεωτρύπανου West Capella στην κυπριακή ΑΟΖ άρχισε. Το πλοίο αναμένεται να βρίσκεται στο τεμάχιο 11 την Τετάρτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρητικές εργασίες.

Στην Κύπρο επικρατεί ανησυχία καθώς μετά την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας στις γεωτρητικές εργασίες. Αν και το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ