ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία - Ο Ερντογάν απειλεί εταιρείες που συνεργάζονται με την Κύπρο

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία - Ο Ερντογάν απειλεί εταιρείες που συνεργάζονται με την Κύπρο
REUTERS/Wolfgang Rattay

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τις προκλήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί τις εταιρείες που συνεργάζονται με Κύπριους ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προειδοποιεί τη Λευκωσία υποστηρίζοντας ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Άγκυρα.

«Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα» ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη ενώ έκανε λόγο για «ανευθυνότητα» εκ μέρους των εταιρειών ενέργειας που, όπως είπε, «συμβαδίζουν με τους ελληνοκύπριους στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».

«Θέλω να υπενθυμίσω πως οι υγρογονάνθρακες στην περιοχή ανήκουν και στις δυο πλευρές. Για να μην προκύψουν νέες εντάσεις στην περιοχή πρέπει να αποφευχθούν τέτοια βήματα. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν έναν σημαντικό φίλο, όπως είναι η Τουρκία» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters, χωρίς να πει σε ποιες εταιρείες αναφέρεται.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου εμφανίστηκε προκλητικός τονίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν και στην Άγκυρα.

yildirim 1

(Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

Ο Γιλντιρίμ μάλιστα κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Σας συμβουλεύουμε να απέχετε από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εντός εβδομάδας η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του γεωτρύπανου West Capella στην κυπριακή ΑΟΖ άρχισε. Το πλοίο αναμένεται να βρίσκεται στο τεμάχιο 11 την Τετάρτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρητικές εργασίες.

Στην Κύπρο επικρατεί ανησυχία καθώς μετά την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας στις γεωτρητικές εργασίες. Αν και το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ