Οι διαβεβαιώσεις Μέρκελ στους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ευρώπη
Πηγή: REUTERS/Michaela Rehle

Οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα σταλούν πίσω στην πατρίδα τους μετά το Brexit, διαβεβαίωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε μια ομιλία που εκφώνησε σήμερα, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που η Βρετανία σκοπεύει να παραχωρήσει στους Ευρωπαίους πολίτες θα είναι «σε μεγάλο βαθμό αμοιβαία».

Διαβάστε επίσης

Τον Ιούνιο η Βρετανία έκανε μια «γενναιόδωρη προσφορά», όπως ακριβώς την περιέγραψε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν εκεί, μια προσφορά που επικρίθηκε ευρέως, καθώς θεωρήθηκε ως υποβάθμιση του υπάρχοντος καθεστώτος διαμονής τους.

«Τώρα, ακούσαμε τι είδους προσφορές έκανε η Βρετανία στους Ευρωπαίους πολίτες από τα 27 κράτη μέλη που διαμένουν εκεί και φυσικά θα συνεχίσουμε σε μεγάλο βαθμό να τις ανταποδίδουμε» τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στην ομιλία που εκφώνησε σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στη Βαυαρία.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε δικαστήριο να εκδώσει απόφαση για τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και το ερώτημα ποιο ακριβώς δικαστήριο θα ήταν υπεύθυνο αποτελεί «ένα από τα πρώτα πραγματικά σημαντικά ζητήματα», που πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, είπε η Μέρκελ.

«Εάν υπάρξουν διαφωνίες, ποιος θεσμός θα είναι υπεύθυνος για την επίλυση αυτών των διαφορών;» διερωτήθηκε η ίδια.

«Η Βρετανία δεν θέλει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εμείς λέμε ότι δεν μπορούν μονάχα βρετανικά δικαστήρια» να αποφασίζουν. Επιπλέον, σημείωσε ότι το ερώτημα είναι τι είδους νομικός θεσμός θα πρέπει να συσταθεί για την επίλυση τέτοιων θεμάτων.

Η Άγγελα Μέρκελ απάντησε σε μια ερώτηση που τέθηκε από έναν Βρετανό, που βρισκόταν στο ακροατήριο και κατοικεί στη Γερμανία εδώ και 25 χρόνια. Ο ίδιος επισήμανε ότι απασχολεί 25 εργαζόμενους στην επιχείρησή του. Η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε να καταθέσει αίτηση χορήγησης της γερμανικής υπηκοότητας προκειμένου «να βρίσκεται στην ασφαλή πλευρά».

«Έπειτα από 25 χρόνια στη Γερμανία δεν πιστεύω ότι πρέπει να ανησυχείς ότι θα σταλείς αμέσως στο Μπέρμιγχαμ» τόνισε, προκαλώντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του κόσμου.


Διαβάστε επίσης

Κόντε: Το προσχέδιο για το μεταναστευτικό θα αποσυρθεί

Θερινό ηλιοστάσιο 2018: Χιλιάδες Βρετανοί στο Στόουνχεντζ για την έναρξη του καλοκαιριού

Πολ ΜακΚάρτνεϊ: με τη φόρα της Rich List επιστρέφει με το 17ο solo της καριέρας του

«Πράσινοι»: Η Γερμανία κέρδισε από τα ελληνικά ομόλογα, «ναι» στην ελάφρυνση χρέους