ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρνιέ: Οι Ευρωπαίοι στη Βρετανία να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Βρετανούς στη ΕΕ

Μπαρνιέ: Οι Ευρωπαίοι στη Βρετανία να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Βρετανούς στη ΕΕ
Reuters/Eric Vidal

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγμάτευσης της ΕΕ για το Brexit δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες : «Θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες στην ΕΕ».

Ο Μ. Μπαρνιέ προειδοποίησε πως σε ό,τι αφορα το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφορές μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου» και ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα. Όπως είπε, η βρετανική πρόταση που κατέθεσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον περασμένο μήνα δεν επιτρέπει στους Ευρωπαίους που ζουν στο Ην. Βασίλειο να συνεχίσουν να ζουν όπως σήμερα, ενώ ανέφερε και ότι μπλοκάρει την οικογενειακή επανένωση.

Ο Γάλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών επέμεινε επίσης πως το Δικαστήριο της ΕΕ πρέπει να είναι αυτό που θα διασφαλίζει αυτά τα δικαιώματα, κάτι στο οποίο η Μ. Βρετανία αντιτίθεται, υποστηρίζοντας πως τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit πρέπει να ρυθμίζονται με βάση τη βρετανική νομοθεσία. «Αυτό θα δημιουργούσε αβεβαιότητα» υπογράμμισε ο Μ. Μπαρνιέ.

Σε ό,τι αφορά το λογαριασμό που καλείται να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του διαζυγίου, ο Μπαρνιέ σημείωσε πως «είναι απαραίτητο η Βρετανία να αναγνωρίσει την ύπαρξη οικονομικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από την περίοδο κατά την οποία ήταν μέλος της ΕΕ», προσθέτοντας ότι μόνο όταν γίνει αυτό θα είναι δυνατό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεθοδολογία με την οποία θα υπολογιστεί το ποσό, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν είναι λύτρα. Δεν είναι λογαριασμός αποχώρησης ούτε τιμωρία ή εκδίκηση. Απλά πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας, όπως σε οποιοδήποτε διαζύγιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δε ζητάει «ούτε μια λίρα παραπάνω» από αυτά που το Ην. Βασίλειο δεσμεύτηκε να δώσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο μετά το Brexit.

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ επανέλαβε ότι προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Ην. Βασίλειο, πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος στα παραπάνω ζητήματα καθώς και στο ζήτημα των συνόρων με τη Β. Ιρλανδία. «Αυτά τα τρία θέματα προτεραιότητας για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων είναι αδιάσπαστα. Με άλλα λόγια, η πρόοδος σε ένα ή δύο από αυτά τα θέματα δεν θα επαρκέσει για να προχωρήσουμε σε συζητήσεις για τη μελλοντική μας σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο» προειδοποίησε ο Μ. Μπαρνιέ, επισημαίνοντας ότι ο «χρόνος μετράει αντίστροφα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ