ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Επιχειρούν να επισκιάσουν την συνάντηση Τραμπ-Πούτιν με τις αποκαλύψεις

Κρεμλίνο: Επιχειρούν να επισκιάσουν την συνάντηση Τραμπ-Πούτιν με τις αποκαλύψεις
REUTERS/Brian Snyder

Έντονη είναι η αντίδραση της Ρωσίας στον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν την υπόθεση συνάντησης του γιού του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με Ρωσίδα δικηγόρο που του είχε υποσχεθεί στοιχεία κατά της Χίλαρι Κλίνοντ, συνάντηση η οποία έχει προκαλέσει αναβρασμό στην Ουάσιγκτον. Το Κρεμλίνο, ανάστατο, επιτίθεται στα ΜΜΕ κάνει λόγο για προσπάθεια επισκίασης της συνάντησης του Ντόναντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αμβούργο.

«Όλο αυτό είναι άλλο ένα επεισόδιο που όπως αντιλαμβανόμαστε εμφανίστηκε αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σε δημοσιογράφους. Παρομοίασε την κάλυψη της υπόθεσης αυτής από τα ΜΜΕ με ένα «παρατεταμένο τηλεοπτικό σίριαλ που συναγωνίζεται επάξια τα πιο επιτυχημένα σίριαλ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: δεν χρειάζεται να μας σύρετε με κάποιο τρόπο σε αυτά τα σίριαλ, δεν συμμετέχουμε σε αυτά τα σίριαλ και δεν παίζουμε», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε πως η Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, η Ρωσίδα δικηγόρος που συναντήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο με τον Ντόναλντ Τραμπ τον νεότερο, δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους.

2017 07 11T180005Z 1431240294 RC134C1880D0 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA

(REUTERS/Mike Segar)

«Ένας δικηγόρος εκπροσωπεί το ρωσικό κράτος αν συμμετέχει σε μια υπόθεση εκ μέρους του ρωσικού κράτους, όπου το ρωσικό κράτος ενεργεί είτε ως ενάγων είτε ως εναγόμενος», είπε ο Πεσκόφ. «Δεν έγινε λόγος για κάτι τέτοιο σε αυτή την περίπτωση, άρα αυτή η διατύπωση της ερώτησης είναι ανάρμοστη και άτοπη».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βεσελνίτσκαγια θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, τόνισε: «δεν υπάρχει τίποτα να ερευνηθεί».

Ο πρωτότοκος γιος του Τραμπ συμφώνησε πέρυσι να συναντήσει μία γυναίκα που του είπαν πως ήταν δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης η οποία μπορεί να είχε επιβαρυντικές πληροφορίες για την υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο της επίσημης υποστήριξης που παρείχε η Μόσχα στον πατέρα του, σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να το ανεχτεί για πολύ»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη πως η υπομονή της Μόσχας εξαντλείται στη διπλωματική διένεξή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες κατέσχεσαν ρωσικά διπλωματικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και απέλασαν ρώσους διπλωμάτες το 2016.

«Από την πλευρά του διεθνούς δικαίου, η Ρωσία δεν μπορεί να το ανεχτεί για πολύ, χωρίς να λάβει ανταποδοτικά μέτρα», είπε ο Πεσκόφ.

2017 07 10T191804Z 396493105 RC18FC0C5850 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA

(REUTERS/Mike Segar)

«Αλλά την ίδια στιγμή αναμένουμε ότι στο τέλος οι συνάδελφοί μας στις ΗΠΑ θα δείξουν εντέλει κάποιου είδους πολιτική βούληση να επανορθώσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τις οποίες έχουν παραδεχθεί». Αρνήθηκε να πει πότε ενδέχεται η Μόσχα να προχωρήσει σε ανταποδοτικά μέτρα.

Για αυστηρά μέτρα είχε κάνει λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος – σε πρωτοφανές, για τον ίδιο, ύφος – είχε κατηγορήσει έντονα τις ΗΠΑ για την ίδια υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ