ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμο το Παρίσι για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης (pics)

Έτοιμο το Παρίσι για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης (pics)
REUTERS

Τα πάντα είναι έτοιμα στο Παρίσι για την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου.

Στην παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων θα συμμετάσχουν 3.720 στρατιωτικοί, 211 οχήματα, 241 άλογα, 63 αεροπλάνα και 29 ελικόπτερα.

Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα εκφωνήσει σύντομη ομιλία μετά την παρέλαση, έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι μια καταπληκτική εθνική γιορτή. Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή. Θεαματικό», είχε σχολιάσει την Πέμπτη το απόγευμα ο Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν.

«Τα δύο έθνη μας είναι ενωμένα, μαζί, για πάντα, από το πνεύμα της επανάστασης και της μάχης για την ελευθερία», είχε προσθέσει.

Στη συνέχεια, ο Μακρόν θα μεταβεί στη Νίκαια για να τιμήσει τη μνήμη των 86 θυμάτων και των 450 τραυματιών της περσινής τρομοκρατικής επίθεσης.

Βαρύ κλίμα στη Νίκαια

Ωστόσο στη Νίκαια οι εορτασμοί θα γίνουν σε βαριά ατμόσφαιρα. Πριν από την άφιξη του Γάλλου προέδρου, θα ανάψουν ογδόντα έξι κεριά, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στη διάσημη προβλήτα της πόλης στις 14 Ιουλίου 2016.

Εκείνο το βράδυ περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν στην προβλήτα για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής, προτού ένα φορτηγάκι πέσει στο πλήθος σκορπώντας το θάνατο. Το φορτηγό οδηγούσε ένας Τυνήσιος 31 ετών και την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Μετά την αναχώρηση του Τραμπ, ο Μακρόν θα συναντηθεί στη Νίκαια με οικογένειες των θυμάτων, αλλά και με μέλη της αστυνομίας.

Πριν από την τελετή στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση. Το βράδυ έχει προγραμματιστεί μια συναυλία, ενώ αργότερα θα αφεθούν να πετάξουν 86 μπαλόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ