ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος από την επίθεση στη Νίκαια - Το φορτηγό του τρόμου και το αναπάντητο ερώτημα (pics&vid)

Ένας χρόνος από την επίθεση στη Νίκαια - Το φορτηγό του τρόμου και το αναπάντητο ερώτημα (pics&vid)
Reuters

Ήταν ένα εορταστικό βράδυ στη Νίκαια της Γαλλία όπου χιλιάδες πολίτες είχαν βγει στους δρόμους για να παρεβρεθούν στους εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της Ημέρας της Βαστίλης. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατώντας τα χέρια των παιδιών τους, των συντρόφων τους, των φίλων τους, γελούσαν και περπατούσαν αμέριμνοι και ευτυχισμένοι. Τίποτα δεν προμήνυε το κακό που ακολουθούσε.

Τα γέλια και οι πανηγυρισμοί έδωσαν τη θέση τους στον τρόμο και στον πανικό, όταν ξαφνικά ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος, κόβοντας το νήμα της ζωής 86 ανθρώπων μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών. Οι πρώτες εικόνες που μεταδίδονται σοκάρουν και αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγωδίας.

Τα φώτα από τους εορτασμούς αναμειγνύονται με τα φώτα των ασθενοφόρων που σπεύδουν στο σημείο για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους εκατοντάδες τραυματίες.

Ακολουθούν λεπτά απόλυτου χάους με κανέναν να μην καταλαβαίνει τι γίνεται. Οι αστυνομικοί καταφέρνουν να πλησιάσουν το φορτηγό και να εξουδετερώσουν τον δράστη.

H στιγμή που το φορτηγό πέφτει στο πλήθος

Λίγες ώρες αργότερα έρχονται στο φως και τα στοιχεία του δράστη: πρόκειται για τον Γαλλοτυνήσιο Mohamed Lahouaiej Bouhlel, έναν «πολύ κλειστό, αντικοινωνικό και αγενή άνθρωπο» όπως τον περιγράφουν οι γείτονές του.

Ο 31χρονος Bouhlel, καταγόταν από την πόλη Msaken της Τυνησίας την οποία επισκέφθηκε τελευταία φορά πριν από 4 χρόνια, ήταν πατέρας τριών παιδιών, εργαζόταν ως διανομέας και όπως υποστήριξαν οι γείτονές του, δεν είχε καθόλου στενή σχέση με τη θρησκεία, κάτι που όπως, τόνισαν, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν νήστευε στη διάρκεια του Ραζαμανιού.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σχεδόν άμεσα την ευθύνη της επίθεση όμως από την έρευνα τον αρχών δεν προέκυψε ότι ο δράστης είχε επαφές με την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία ή το Ιράκ.

Σε βαρύ κλίμα οι εορταστικές εκδηλώσεις, έναν χρόνο μετά

Σε βαρύ κλίμα θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τη φετινή εθνική επέτειο της Γαλλίας στη Νίκαια. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η σορός του δράστη που σκόρπισε το θάνατο στην παραλιακή οδό της Νίκαιας, μεταφέρθηκε από Γάλλους ιατροδικαστές στην Τύνιδα, στον τόπο γέννησής του, για να ενταφιαστεί. Οι αρχές δεν έδωσαν κάποια εξήγηση για την καθυστέρηση, ωστόσο διαψεύστηκαν οι φήμες που ήθελαν τον δράστη να είχε ταφεί στη Νίκαια, στο ίδιο νεκροταφείο με τα θύματα της επίθεσής του.

Tο ζήτημα των καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη Γαλλία. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί μόνο τα 25 από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που τους είχαν υποσχεθεί. Τα ποσά που εκταμιεύονται άμεσα μετά την κατάθεση αίτησης κυμαίνονται μεταξύ 2500 και 5000 ευρώ.

«Κάποιοι χαίρονται που τους δίνεται αυτή η αποζημίωση άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι λίγα. Το ποσό που θα πλήρωνε κανείς για ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να μετρηθεί με την απώλεια μιας κόρης», λέει η Σοφία Σεκό, η οποία εκπροσωπεί τα θύματα μέσω της οργάνωσης FENVAC.

23

(Πηγή: Reuters)

Πολλoί τραυματίες περιμένουν ακόμη μια απάντηση για το αν τα μέτρα ασφαλείας ήταν επαρκή ή εάν η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Η εισαγγελία και η αστυνομία της Νίκαιας ακόμη εξετάζουν το ζήτημα.

Οι περισσότεροι από τους 400 τραυματίες της Νίκαιας έχουν επανέλθει πλήρως αν και ορισμένοι έχουν υποστεί μόνιμες σωματικές βλάβες. Ωστόσο περίπου 3000 συγγενείς και αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης βρίσκονται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το σοκ.

3fa7a971 96bf 409c 9ed2 dcdc38776827 500

(Πηγή: Reuters)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ