ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ραούλ Κάστρο καταγγέλλει τον «πολιτικό διωγμό» του Λούλα

Ο Ραούλ Κάστρο καταγγέλλει τον «πολιτικό διωγμό» του Λούλα
Reuters

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατήγγειλε τον «πολιτικό διωγμό» τον οποίο υφίσταται ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος θέλει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα του το 2018 παρά την καταδίκη του σε 9,5 χρόνια κάθειρξη για δωροληψία.

«Στον σύντροφο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, θύμα ενός πολιτικού διωγμού και ελιγμών των πραξικοπηματιών, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας μπροστά στην απόπειρα να εμποδιστεί η υποψηφιότητά του στις εκλογές λόγω ακαταλληλότητας», δήλωσε ο Ραούλ Κάστρο σε μια ομιλία του κατά το κλείσιμο των εργασιών της ολομέλειας του κοινοβουλίου της Κούβας, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Ο Λούλα, η Ντίλμα Ρουσέφ (η πρώην πρόεδρος η οποία καθαιρέθηκε από το αξίωμα το 2016 αφού κρίθηκε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα), το Κόμμα των Εργαζομένων και ο λαός της Βραζιλίας θα έχουν πάντα την Κούβα στο πλευρό τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κούβας.

Ο 71χρονος Λούλα, ιδρυτής του Κόμματος Εργαζομένων (PT) τη δεκαετία του 1980 και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2010), καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε εννιά χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Παραμένει ελεύθερος και έχει υποβάλει έφεση, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται.

lula

(Πηγή: REUTERS / PAULO WHITAKER)

Εμβληματική μορφή της βραζιλιάνικης αριστεράς, ο Λούλα, ο οποίος είναι επίσης στόχος άλλων τεσσάρων δικαστικών ερευνών, διαψεύδει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και κάνει λόγο περί μιας συνωμοσίας για να εμποδιστεί να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παραμένει ακόμη «στο παιχνίδι» και θέλει να είναι υποψήφιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ