ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η γεώτρηση στην Κύπρο: Οι τουρκικές προκλήσεις και η γαλλική επιτήρηση

Ξεκινά η γεώτρηση στην Κύπρο: Οι τουρκικές προκλήσεις και η γαλλική επιτήρηση
http://politis.com.cy

Σήμερα αναμένεται να πιάσει δουλειά... το γεωτρύπανο West Capella. Όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει η γεώτρηση στον Ονισήφορο, με τους ελέγχους στην πλατφόρμα και τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι πιθανότητες για ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό.

Την ίδια στιγμή, βάσει του προγραμματισμού της Κοινοπραξίας ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Η Άγκυρα δεν σταματά την γνωστή τακτική της και συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και μάλιστα σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί από τη Δημοκρατία για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Ωστόσο, στην ανατολική Μεσόγειο έχει συσταθεί ένα ευρύ δίκτυο επιτήρησης, ώστε να... παρακολουθούνται οι τουρκικές κινήσεις.

Επίσης, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. Κινήσεις που ωστόσο, θεωρούνται αναμενόμενες από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του στην Κυριακάτικη Σημερινή ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος, δεν εξαρτάται από τις παράνομες ενέργειες ή τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.

Χριστοδουλίδης: Καμία ανησυχία...

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τις τουρκικές προκλήσεις ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα γεώτρησης συνεχίζεται ομαλά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το σημαντικό είναι να μην δημιουργούνται προβλήματα και καθυστερήσεις στη γεώτρηση και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Σχολιάζοντας το περιστατικό με την τουρκική φρεγάτα «Ίμβρος», σημείωσε ότι δεν υπήρξε κάτι ανησυχητικό, πέραν του ότι προσέγγισε σε σημείο «στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα «τύμπανα πολέμου» για τα οποία κάνουν λόγο ορισμένα ΜΜΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Γαλλική επιτήρηση...

Παράλληλα, σύμφωνα με το sigmalive.com, στην Κύπρο αναμένεται να φθάσει σήμερα, Δευτέρα η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής τους στον Λίβανο.

Η Γαλλίδα Αξιωματούχος θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της ΤΟΤΑΛ στις έρευνες στο οικόπεδο "11" της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλωστε, η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να έχει συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ