ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα η κόντρα Γερμανίας-Τουρκίας - Το Βερολίνο κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις

Στα άκρα η κόντρα Γερμανίας-Τουρκίας - Το Βερολίνο κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις
Reuters/Hannibal Hanschke

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε οτι η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση έξι ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένας εκ των οποίων είναι Γερμανός.

Ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ σημείωσε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διέκοψε τις θερινές διακοπές του και επέστρεψε στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις.

Ο Σέφερ χαρακτήρισε "παράλογο" το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές διέταξαν την κράτηση του Γερμανού ακτιβιστή με την υποψία ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

"Θεωρήθηκε αναγκαίο η τουρκική κυβέρνηση να κατανοήσει αμέσως και ευθέως την αγανάκτηση της γερμανικής κυβέρνησης καθώς και τις πολύ σαφείς προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Πέτερ Στόιτνερ, και αυτή τη φορά χωρίς διπλωματικές υπεκφυγές" τόνισε ο Σέφερ.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η εξέταση, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της εκταμίευσης περαιτέρω βοήθειας προς την Τουρκία θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη σύλληψη του Γερμανού πολίτη.

"Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Πέτερ Στόιτνερ, στον οποίο δεν επιτράπηκε να λάβει προξενική βοήθεια. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι το μήνυμα αυτό θα μεταφερθεί αμέσως. Ο πρεσβευτής γνωρίζει ότι μιλάμε πολύ σοβαρά και ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να αναβληθεί, είναι κατεπείγον" αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Δέκα Τούρκοι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και η διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, η Ιντίλ Εσέρ, συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου μαζί με έναν Σουηδό και έναν Γερμανό ακτιβιστή, τον Πέτερ Στόιτνερ. Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη την προφυλάκιση των έξι από αυτούς, με την κατηγορία ότι "διέπραξαν ένα έγκλημα εξ ονόματος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης".

Με τον όρο "τρομοκρατική οργάνωση" οι τουρκικές αρχές αναφέρονται συνήθως είτε στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν είτε στους Κούρδους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Εννέα Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν και την τουρκική υπηκοότητα, κρατούνται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίους 2016, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ