ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η εκταφή των λειψάνων του Σαλβαδόρ Νταλί - Θα διεξαχθεί τεστ πατρότητας

Σήμερα η εκταφή των λειψάνων του Σαλβαδόρ Νταλί - Θα διεξαχθεί τεστ πατρότητας
REUTERS/Albert Gea

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του σουρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, εκταφιάζονται σήμερα τα λείψανά του έτσι  ώστε να γίνει τεστ DNA, μετά από αίτημα της Πιλάρ Άβελ, η οποία διατείνεται πως είναι κόρη του.

Η γυναίκα που γεννήθηκε το 1956 υποστηρίζει πως η μητέρα της είχε σχέση με τον Νταλί κατά τη περίοδο που εργαζόταν ως καμαριέρα στο σπίτι του.

Η ίδια ξεκίνησε το δικαστικό αγώνα της το 2007 καθώς το Ίδρυμα Νταλί είχε ασκήσει έφεση στην αρχική απόφαση για εκταφή και δηλώνει ότι μετά τα αποτελέσματα του τεστ πατρότητας θα αλλάξει το όνομα της σε Μαρία Πιλάρ Νταλί.

2017 07 13T194016Z 1766921345 RC1A023A8CB0 RTRMADP 3 SPAIN DALI

REUTERS/Juan Medina

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα La Vanguardia ο καθηγητής ιατροδικαστικής Ναρσίς Μπαρνταλέτ -που είχε επιβλέψει την ταρίχευση της σορού του ζωγράφου- η γενετική δομή -λόγω των υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί με βάση τη φορμόλη- μπορεί να έχει καταστραφεί και συνεπώς να αποβεί άκαρπη η όλη διαδικασία.

2017 07 13T193839Z 2089015869 RC1E3015EEE0 RTRMADP 3 SPAIN DALI

REUTERS/Juan Medina

Όπως τονίζεται στην εφημερίδα, ο Νταλί είχε βαλσαμωθεί, χωρίς να αφαιρεθούν τα εσωτερικά όργανα και τα σπλάχνα από το σώμα του, ακολούθως προς τη μέθοδο της ενδοαρτηριακής έγχυσης, μέσω του μηρού, οκτώ λίτρων υγρού με βάση τη φορμόλη, το οποίο διαχύθηκε σε όλα τα τριχοειδή αγγεία του σώματος εξασφαλίζοντας τη συντήρησή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρόκειτα για αναγκαία διαδικασία εάν ο νεκρός δεν ενταφιάζεται αμέσως. Η επέμβαση είχε διαρκέσει τρεις ώρες.

2017 07 13T175128Z 1379557419 RC1856F82620 RTRMADP 3 SPAIN DALI

REUTERS/Albert Gea

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαρνταλέτ, μετά την εκταφή είναι δυνατόν να βρεθούμε ενώπιον μίας σορού που θα έχει διατηρηθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση από κάποια άλλη που θα είχε ταφεί κανονικά, «καθώς η φορμόλη θα συνέβαλε στην αποφυγή της σήψης της». Όμως παρότι η ουσία αυτή συμβάλλει στη συντήρηση των ιστών, «ενδεχομένως θα έχει βλάψει τη γενετική δομή τους».

Στην ουσία δεν υπάρχουν άλλα οργανικά υπολείμματα του Νταλί, πλην της ίδιας του της σορού, χάρις στα οποία θα μπορούσε κανείς να πάρει δείγμα του DNA του. Και για τον λόγο τούτο, κατά τον Μπαρνταλέτ, μολονότι η απόφαση του δικαστηρίου που κατέφυγε η Άβελ είναι καθ' όλα σεβαστή, το προτιμότερο θα ήταν πρώτα να λάβει κανείς γενετικό δείγμα από τον πατέρα που επισήμως φέρεται να είναι ο γονέας της αιτούσης και στην περίπτωση που δεν προέκυπταν διαφωτιστικά στοιχεία, τότε να προσπαθήσει κανείς να κάνει τη σύγκριση με τον Νταλί. Κατά την άποψη του γιατρού, «δεν υπάρχει κανείς πιο ανυπεράσπιστος από έναν νεκρό χωρίς οικογένεια».

Ένα από τα δείγματα που επικαλείται για το αίτημά της για εκταφή του Νταλί η Άβελ είναι το μεταθανάτιο εκμαγείο του προσώπου του, που ελήφθη κατά την ταρίχευσή του. Σύμφωνα με την αιτούσα, ο γύψος ενδέχεται να έχει διατηρήσει επαρκές γενετικό υλικό. Ο ίδιος ο Μπαρνταλέτ όμως τονίζει πως «ήταν αδύνατον να βρεθεί το εκμαγείο, διότι απλούστατα δεν το πήραμε, επειδή εάν το κάναμε θα είχαμε καταστρέψει τα φρύδια και το (διάσημο) μουστάκι του». Ο ίδιος τονίζει πως αφού το δοκίμασαν σε ένα από τα μάγουλα του Νταλί, έλαβαν στο τέλος την απόφαση να μην πάρουν νεκρικό εκμαγείο.

2017 06 26T134950Z 1541970913 RC142DC14FA0 RTRMADP 3 SPAIN DALI

REUTERS/Albert Gea

Ο ιατροδικαστής τονίζει τέλος πως εάν είχε απαθανατισθεί το πρόσωπο του Νταλί, «το εκμαγείο θα παρέμενε υπό την προστασία του ομώνυμου Ιδρύματός του, και όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει ένα τέτοιο στοιχείο». Επιπλέον, υπενθυμίζει πως όποιο υλικό είχε χρησιμοποιηθεί κατά την επέμβαση για την ταρίχευση «καταστρέφεται και δεν επιτρέπεται η χρήση του από κανέναν».

Κατά τη στιγμή του θανάτου του, ο Νταλί έφερε βηματοδότη. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, στο πιστοποιητικό θανάτου του, που υπογράφεται από επτά ιατρούς, αναγράφεται πως ο Νταλί απεβίωσε στο νοσοκομείο του Φιγκέρες στις 10:15 της 23ης Ιανουαρίου 1989, σε ηλικία 84 ετών από ανακοπή καρδιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ