ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη ένταση με «βαριές κουβέντες» ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία

Επικίνδυνη ένταση με «βαριές κουβέντες» ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία
REUTERS/Michael Kappeler/POOL

Σε επικίνδυνο σημείο έχουν φτάσει οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία. Η φυλάκιση Γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την κυβέρνησης της Άγκυρας και η δριμεία απάντηση από πλευράς του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εξέδωσε - μεταξύ άλλων -  ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους Γερμανούς που σχεδιάζουν να μεταβούν στην Τουρκία πως δεν είναι ασφαλείς, έχουν δημιουργήσει σκηνικό πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο γερμανός ακτιβιστής Πέτερ Στόιτνερ συνελήφθη στις 5 Ιουλίου μαζί με άλλους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εσέρ, ενώ συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε ένα σεμινάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Κατηγορήθηκε ότι «διέπραξε έγκλημα εξ ονόματος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές για να χαρακτηρίσουν τους οπαδούς του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ή και τους κούρδους αυτονομιστές του PKK.

Ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε μέτρα κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην προφυλάκιση του Γερμανού ακτιβιστή, στέλνοντας το μήνυμα μιας πιο σκληρής στάσης στον σύμμαχο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ έπειτα από μία κλιμάκωση της έντασης.

2017 07 20T093338Z 2065148388 RC1C24EDAA20 RTRMADP 3 GERMANY TURKEY

(REUTERS/Fabrizio Bensch)

Ο υπουργός δήλωσε πως η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην ΕΕ σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ένωσης και κατέστησε σαφές πως το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Είπε επίσης πως δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία.

Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ, στέκεται στο πλευρό του υπουργού της θεωρώντας πως τα μέτρα που εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα. «Μέρκελ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα», έγραψε στο twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Άγκυρα: Θα δώσουμε την απάντηση που απαιτείται

Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε να δώσει την «απάντηση που απαιτείται» στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτήρισε ένα απαράδεκτο παράδειγμα της μονομερούς συμπεριφοράς των γερμανικών αρχών.

Σε αυτό το κλίμα, η τουρκική κυβέρνηση έκρινε ότι οι σχέσεις της με το Βερολίνο δεν θα πρέπει να βασίζονται σε «εκβιασμούς και απειλές».

«Η χώρα μας δεν θα κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών για χάρη οικονομικών ζητημάτων όπως δανείων, χρηματοδοτήσεων ή της Τελωνειακής Ένωσης» τόνισε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Ταυτόχρονα πάντως, η Άγκυρα σημείωσε ότι θέλει να συνεχίσει να βλέπει τη Γερμανία ως σύμμαχο και φίλη χώρα. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τη Γερμανία ως μια χώρα σύμμαχο και φίλη. Οι σχέσεις μας δεν πρέπει να βασίζονται σε εκβιασμούς και απειλές, αλλά πρέπει να διέπονται από κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.

2017 07 07T095923Z 1413399707 RC1CA0806000 RTRMADP 3 G20 GERMANY

(REUTERS/Bernd Von Jutrczenka/POOL)

Αιχμές από πλευράς Ερντογάν

Πιο έντονη ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε: «Το να στέλνεις ένα μήνυμα (στους Γερμανούς πολίτες) που λέει ότι η μετάβαση στην Τουρκία δεν είναι ασφαλής είναι μεγάλη πολιτική ανευθυνότητα».

«Με μικροπολιτικούς υπολογισμούς (...) να προσπαθείς να βλάψεις τις οικονομικές σχέσεις, να προσπαθείς να εγείρεις αμφιβολίες στους γερμανούς επενδυτές, αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Καλίν διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών και άλλες, επίσης επικριτικές, που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι.

2017 07 06T210710Z 2095562294 RC11ECEB7500 RTRMADP 3 G20 GERMANY

(REUTERS/Michael Kappeler/POOL)

«Πιστεύουμε πως αυτές οι άτοπες δηλώσεις είναι ένα είδος επένδυσης εσωτερικής πολιτικής καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία», είπε, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι (γερμανοί) πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία δεν είναι ασφαλείς. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο».

Ο Καλίν δήλωσε όμως πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Βερολίνο, υπενθυμίζοντας τη σημασία των οικονομικών σχέσεών τους.

«Είχαμε πάντα καλές σχέσεις με τη Γερμανία, και θέλουμε αυτό να συνεχίσει. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός αμοιβαίου σεβασμού και συμφερόντων», είπε. «Η Γερμανία είναι για εμάς ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ