ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία
REUTERS/Hassan Abdallah

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ξεκίνησε επιχείρηση εναντίον «ενόπλων τρομοκρατών», προκειμένου να τους εκδιώξει από μια περιοχή στα σύνορα με τη Συρία. Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, al Manar, μετέδωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση αφορά την εκκαθάριση των περιοχών Τζούρουντ Άαρσαλ και Κάλαμουν.

Η Τζούρουντ Άαρσαλ, που βρίσκεται στον ανατολικό Λίβανο, είναι μια ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη Άαρσαλ. Εκεί ζουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία, οι οποίοι διαβιούν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Η Κάλαμουν βρίσκεται στη δυτική Συρία κοντά στον Λίβανο.

Την Τρίτη ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι είχε ανακοινώσει την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης κοντά στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των προσφύγων στη Τζούρουντ Άαρσαλ, όπου ο λιβανέζικος στρατός δέχθηκε επιθέσεις πρόσφατα. Ωστόσο, έκτοτε δεν έχει γίνει γνωστή καμία πληροφορία για μια τέτοια επιχείρηση στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στον πόλεμο στη Συρία στο πλευρό του στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των ανταρτών.

Ο Λίβανος, μια χώρα τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν φύγει από τη Συρία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο. Η κατάσταση ασφαλείας στην Άαρσαλ είναι εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας για τον Λίβανο, σημειώνει το Γαλλικό πρακτορείο.

Το 2014 τζιχαντιστές είχαν απαγάγει 30 στρατιώτες και αστυνομικούς έπειτα από συγκρούσεις στην περιοχή. Τέσσερις από τους ομήρους είχαν σκοτωθεί και ένας πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του. Δέκα έξι απελευθερώθηκαν το 2015, ενώ εννέα εξακολουθούν να κρατούνται.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν είχε προειδοποιήσει κατά των εχθρικών ενεργειών εις βάρος των Σύρων προσφύγων μετά την επίθεση που δέχθηκαν Λιβανέζοι στρατιώτες στο τέλος Ιουνίου στη διάρκεια ερευνών που πραγματοποίησαν σε δύο καταυλισμούς στην περιοχή Άαρσαλ.

Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής πέντε βομβιστές αυτοκτονίας είχαν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που έφεραν σκοτώνοντας ένα μικρό κορίτσι και τραυματίζοντας επτά στρατιώτες. Δεκάδες άνθρωποι είχαν συλληφθεί μετά το επεισόδιο.

Τέσσερις ημέρες αργότερα ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων από τους Σύρους που βρίσκονταν υπό κράτηση, επισημαίνοντας ότι υπέφεραν ήδη από χρόνια προβλήματα υγείας. Ωστόσο μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ