ΚΟΣΜΟΣ

«Βολές» Τραμπ κατά πάντων και στο βάθος... η απονομή προεδρικής χάρης

«Βολές» Τραμπ κατά πάντων και στο βάθος... η απονομή προεδρικής χάρης
REUTERS/Carlos Barria

Οργισμένη απάντηση στην έρευνα που διεξάγεται για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική του καμπάνια έδωσε μέσω twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Άφησε αιχμές κατά προσώπων της κυβέρνησής του, καταφέρθηκε εναντίον της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον για τα χιλιάδες e-mails από την θητεία της στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, που διέρρευσαν στα ΜΜΕ, επιτέθηκε στον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίον απέλυσε προ μηνών, ενώ επέμεινε ότι η θέση του δίνει τη δυνατότητα να απονείμει προεδρική χάρη σε όποιον ο ίδιος κρίνει απαραίτητο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, και ο ειδικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Μιούλερ, δεν διεξάγουν έρευνα για τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ή για την Κλίντον, για τους χειρισμούς της όσον αφορά την ηλεκτρονική αλληλογραφία της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Επίθεση στη Χίλαρι Κλίντον και τον Τζέιμς Κόμεϊ

«Τόσοι άνθρωποι ρωτάνε γιατί ο A.G. ή ο Ειδικός Εισαγγελέας δεν ερευνούν τα πολλά εγκλήματα της Χίλαρι Κλίντον ή του Κόμεϊ. 33.000 διαγραμμένα e-mails ...», έγραψε στο Twitter. «Τι γίνεται με τις διασυνδέσεις της Κλίντον με τη Ρωσία», διερωτήθηκε.

«Ο γιος μου ο Ντόναλντ έδωσε ανοιχτά τα e-mails του στα ΜΜΕ και στις Αρχές, ενώ η Άτιμη η Χίλαρι Κλίντον διέγραψε (και ξέπλυνε με οξύ) τα 33.000 e-mails της!», έγραψε αναφερόμενος στην δημοσιοποίηση από πλευράς του γιού του των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μέσω των οποίων κανόνιζε ραντεβού σε ρωσίδα δικηγόρο – που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως αν έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο – η οποία του είχε υποσχεθεί πληροφορίες κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Το FBI αποφάσισε πέρυσι να μην προτείνει την απαγγελία ποινικών κατηγοριών σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον για τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της ως υπουργού Εξωτερικών. Και παρότι ο Τραμπ διατήρησε τον διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών Τζέιμς Κόμεϊ στη θέση του για αρκετό διάστημα μετά την ανάληψη της εξουσίας, τελικώς τον απέλυσε τον περασμένο Μάιο.

Ο Σέσιονς ήταν ο πρώτος υποστηρικτής του Τραμπ στη Γερουσία προτού να διοριστεί υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά τελευταία προκαλεί τον θύμο του Τραμπ εξαιτίας της έρευνας. Πληροφορίες που ήθελα τον υπουργός να παραιτείται διαψεύστηκαν, με τον ίδιο - όπως τόνισαν πηγές - να τονίζει πως θα αποχωρήσει μόνο αν του το ζητήσει ο ίδιος ο Τραμπ.

Μπορώ να απονείμω προεδρική χάρη, τονίζει ο Τραμπ

Η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ανέφερε την Παρασκευή πως ο μεγαλύτερος γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, και ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, συμφώνησαν να διαπραγματευθούν το αν θα καταθέσουν στην επιτροπή.

Η εφημερίδα Washington Post έγραψε την Πέμπτη πως ο Τραμπ είχε ρωτήσει αν έχει την εξουσία να εκδίδει «συγχωροχάρτι» για συμβούλους, μέλη της οικογένειάς του και ίσως και για τον εαυτό του, καθώς η έρευνα του Μιούλερ διευρύνεται.

Στη δυνατότητα αυτή, της απονομής χαρών, αναφέρθηκε και στη σημερινή σειρά από tweet τονίζοντας πως «όλοι συμφωνούν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει την πλήρη εξουσία να δίνει χάρες», αλλά τα ερωτήματα περί νομιμότητας εγείρονται τώρα που το μόνο έγκλημα που τελείται – σύμφωνα με τον ίδιο – είναι «οι ΔΙΑΡΡΟΕΣ εναντίον μας. ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ»

Νομομαθείς διερωτώνται σχετικά με την εξουσία του προέδρου να απονείμει προεδρικές χάρες. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον ο Τραμπ αποφασίσει να απονείμει μία στον εαυτό του, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ίσως κληθεί να αποφασίσει αν κάτι τέτοιο είναι νόμιμο ή μη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ