ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: μαζική απαγωγή χωρικών - οι Αρχές κατηγορούν τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: μαζική απαγωγή χωρικών - οι Αρχές κατηγορούν τους Ταλιμπάν
TWITTER/@WorldKesari

Εβδομήντα Αφγανοί χωρικοί απήχθησαν την Παρασκευή στο χωριό τους, κατά μήκος του σημαντικότερου αυτοκινητοδρόμου στο νότιο τμήμα της χώρας, και τουλάχιστον οι επτά από αυτούς εκτελέστηκαν, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Κανταχάρ και υπέδειξε ως υπεύθυνους τους Ταλιμπάν.

Περίπου τριάντα χωρικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, το βράδυ του Σαββάτου, όμως άλλοι τουλάχιστον τριάντα αγνοούνταν, έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Άμπντουλ Ραζίκ, ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η απαγωγή έγινε κατά μήκος ενός αυτοκινητοδρόμου και σε περιοχή όπου η δράση ανταρτών είναι έντονη.

Οι Ταλιμπάν πάντως δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στις πληροφορίες για την απαγωγή και δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για αυτήν.

Αξιωματούχοι της ανεξάρτητης επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κανταχάρ και στην Καμπούλ επιβεβαίωσαν την εξέλιξη και καταδίκασαν σε μια ανακοίνωση την απαγωγή και την εκτέλεση αμάχων.

Δεν είναι γνωστός ο λόγος που οι χωρικοί μπήκαν στο στόχαστρο. Τέτοιου τύπου επιχειρήσεις γενικά στρέφονται εναντίον δημοσίων λειτουργών της Καμπούλ καθώς και εναντίον στελεχών των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Αν αποδεχθεί επίσης ότι πράγματι ήταν οι Ταλιμπάν, θα είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν σε χωριό και παίρνουν ομήρους.Συνήθως σταματούν αυτοκίνητα και ελέγχουν τους επιβάτες, κυρίως για να διαπιστώσουν εάν εργάζονται για την κυβέρνηση.Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2016, μια σειρά τέτοιων ελέγχων είχε οδηγήσει στην απαγωγή σχεδόν 200 ανθρώπων, κυρίως στην επαρχία Κουντούζ (βόρεια): στην πλειονότητά τους οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά τουλάχιστον 12 εκτελέστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ