ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έντονη δυσαρέσκεια για τις κυρώσεις των ΗΠΑ και φωνές για... «οδυνηρή» απάντηση

Ρωσία: Έντονη δυσαρέσκεια για τις κυρώσεις των ΗΠΑ και φωνές για... «οδυνηρή» απάντηση
REUTERS/Natalia Kolesnikova/Pool

Αξιωματούχοι της Ρωσίας εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις νέες κυρώσεις που ψηφίστηκαν στις ΗΠΑ κατά της Μόσχας τονίζοντας πως απειλεί ακόμη περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, προειδοποίησε πως οι νέες κυρώσεις απειλούν «να καταστρέψουν τις προοπτικές εξομάλυνσης» των σχέσεων Μόσχας - Ουάσιγκτον και τόνισε: «Αυτό που συνέβη ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής. Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αυτού κάνουν ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την καταστροφή των προοπτικών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία».

Όμως, πρόσθεσε ότι «δεν θα υποκύψουμε στο συναίσθημα». «Θα εργαστούμε για να βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε (...) και να αναζητήσουμε συμβιβασμούς σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Ρωσία όπως, πιστεύω, και για τις ΗΠΑ: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής».

Για «οδυνηρή απάντηση» προειδοποιεί Ρώσος βουλευτής

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση του Κονσταντίν Κοσατσγιόφ, σημαντικού μέλους της Άνω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο οποίος μέσω facebook, τόνισε πως η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί για μία «οδυνηρή» απάντηση.

«Κρίνοντας από την ομόφωνη ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Ρεαλιστικά μία περαιτέρω επιδείνωση της διμερούς συνεργασίας γίνεται αναπόφευκτη», τόνισε ο Ρώσος βουλευτής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε χθες, Τρίτη, σχεδόν ομόφωνα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την οργή τόσο της Μόσχας όσο και της ΕΕ, διότι θα επιτρέψει να τιμωρηθούν και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο, που μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία, έχει στόχο να τιμωρήσει τη Ρωσία για τη φερόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ