ΚΟΣΜΟΣ

Τα διεθνή ΜΜΕ «βλέπουν»... τέταρτο μνημόνιο με φόντο την έξοδο στις αγορές

Τα διεθνή ΜΜΕ «βλέπουν»... τέταρτο μνημόνιο με φόντο την έξοδο στις αγορές
REUTERS/Costas Baltas/File Photo

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο. Σε εκτενείς αναλύσεις επισημαίνονται αφενός οι ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία που θα προκληθούν από την επιλογή της κυβέρνησης, αφετέρου όμως, όπως διαπιστώνουν πολλά μέσα, η Ελλάδα με αυτή την κίνηση επιστρέφει αρκετά χρόνια πίσω, ενώ δεν αποκλείεται και το σενάριο ενός τέταρτου μνημονίου. 

Wall Street Journal: Η Ελλάδα επιστρέφει στο 2014

Ενδεικτικό των σκωπτικών σχολίων που ακολουθούν την έξοδο της χώρας στις αγορές είναι το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που κάνει λόγο για πολιτικό στοίχημα της κυβέρνησης.

«Μετά από τρία χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών, η πώληση πενταετών ομολόγων αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι καλά νέα. Ανεξάρτητα αν η κίνηση αυτή φέρνει την Ελλάδα ακριβώς εκεί που ήταν πριν απ’ αυτά τα χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών».

wall street

Reuters: Σημαντικό βήμα για την ανάκτηση οικονομικής ανεξαρτησίας

«Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας και της εξόδου της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει στην ανταπόκρισή του το Reuters.

«Είναι πολύ θετικό ότι πέτυχαν απόδοση κάτω από 5%. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται μόνη της», σχολίαζε ο Luis Gargour της επενδυτικής LNG Capital. Ενώ στην ίδια ανταπόκριση γίνεται υπόμνηση μιας παλαιότερης δήλωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η διάθεση του ομολόγου συμβολίζει επίσης, την ανάκαμψη της ευρωζώνης στο σύνολό της, πέντε χρόνια μετά τη δέσμευση του Μ. Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρει την ευρωπαϊκή οικονομία».

reuters

F.T.: Άλλο ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια...», γράφουν οι Financial Times. «...αξιοποιώντας την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συμφωνία που σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα προς την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης».

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων δεν αποτελεί πανάκεια αλλά είναι μία καλοδεχούμενη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα, και ύστερα από τόσες λάθος εκκινήσεις, θα μπορούσε να δώσει την αναγκαία ώθηση στην εμπιστοσύνη, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Έχουν περάσει ακριβώς πέντε χρόνια από τότε που ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη «να κάνει ό,τι χρειαστεί» για να διαφυλάξει το ευρώ. Δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί άλλοι καλύτεροι τρόποι για να σηματοδοθεί αυτή η επέτειος από την πετυχημένη έκδοση ομολόγου της Ελλάδας, της χώρας που αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, σημειώνεται στο άρθρο.

Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου των 3 δισεκ. ευρώ είναι ένα δοκιμαστικό πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους FT, που ίσως λέει πολλά για τις αποδόσεις που αναζητούν οι επενδυτές όπως και για την επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές (η απόδοση του 4,625% του νέου ομολόγου είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ’ ό,τι φαίνεται, δεδομένης της αρνητικής απόδοσης του γερμανικού 5ετούς ομολόγου, σημειώνεται στο άρθρο). Ωστόσο, είναι και πάλι μια σημαντική εξέλιξη που πρέπει να εορταστεί.

Η έκδοση του ομολόγου αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο. Η χθεσινή εξέλιξη υποδηλώνει επίσης, σύμφωνα με τους FT, ότι οι επενδυτές πείθονται ολοένα και πιο πολύ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις επίπονες μεταρρυθμίσεις και ότι, παρά τα πολιτικά εμπόδια, οι πιστωτές εν τέλει θα συναινέσουν στην ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται για να τεθούν σε μια βιώσιμη πορεία τα οικονομικά της χώρας. Η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές είναι ένα σημαντικό βήμα εάν η Ελλάδα είναι να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Θα ήταν επίσης μια προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως ευελπιστεί η Αθήνα.

guardian1

Guardian: Κατάλληλη η χρονική στιγμή αλλά...

Σε ανάλυση της J. Mckeown της Capital Economics, αναφέρεται πως «η σημερινή απόπειρα πήγε αρκετά καλά καθώς η χώρα δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο από το 2014». «Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε ήταν η κατάλληλη καθώς είχε ήδη σημειωθεί μείωση του κόστους δανεισμού εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των ενδείξεων για ανάκαμψη».

Ωστόσο, αναφέρεται πως «η πώληση ομολόγων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τέλειωσε η κρίση χρέους». «Η σκληρή αλήθεια παραμένει ότι το χρέος της χώρας έναντι του ΑΕΠ είναι πελώριο, στο 180%». Και παρά το γεγονός ότι η άντληση 3 δισ. ευρώ για πενταετή ομόλογα με 4,6% είναι εντυπωσιακή για την κατάσταση της Ελλάδας, τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερα επιτόκια. Δυστυχώς, φαντάζει σωστή η ετυμηγορία της δεξαμενής σκέψης.

«Αν δεν συμφωνήσουν οι πιστωτές της Ευρωζώνης σε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους απ’ αυτή που τώρα είναι στο τραπέζι, φαίνεται πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

Le Monde: Πρόκειται για μία άσκηση επιτυχημένης πολιτικής επικοινωνίας

Με τις φράσεις «μια απόλυτη επιτυχία», «μια πλήρης επιτυχία», «στέρεες βάσεις», που απεικονίζουν τον ενθουσιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde αναφέρεται στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου. «Η Ελλάδα επέτυχε την επιστροφή της στις αγορές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Μετά από πολλές μέρες προετοιμασίας, η χώρα εξέδωσε πενταετή ομόλογα για 3 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο 4,625%.

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και τα δράματα που έχει περάσει η Αθήνα. Ήταν επίσης ένας μείζων στόχος της κυβέρνησης» υπογραμμίζει ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Eric Dor.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό από τους αναγνώστες, το γιατί θεωρείται σημαντική η επιτυχία του ομολόγου, το δημοσίευμα κάνει μια σύντομη αναδρομή στις δυσκολίες που έχει περάσει η Ελλάδα, από το 2010, οπότε και αποκλείσθηκε από τις αγορές. Σημειώνει ότι το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας λήγει τον Αύγουστο του 2018, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές. Γι' αυτό και η έκδοση της 25ης Ιουλίου ήταν ένα τεστ υψηλής σημασίας για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το επιτόκιο 4,625% είναι κατώτερο αυτού των δύο εκδόσεων το 2014, πράγμα που αποτελεί ακόμα ένα θετικό στοιχείο για τον πρωθυπουργό. Αντίθετα προκάλεσε μια ζήτηση 6,5 δισ. από τους επενδυτές, που είναι μικρότερη από αυτήν το 2014 που έφθασε τα 20 δισ., σημειώνει η Le Monde.

« Ο Α. Τσίπρας είχε ανάγκη αυτήν την επιτυχία για να πείσει τον λαό ότι ύστερα από τα χρόνια λιτότητας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τα πράγματα γίνονται εκ νέου κανονικά για την Ελλάδα» σχολιάζει ο Έλληνας οικονομολόγος Γιάννης Κουτσομίτης.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα» είναι το μήνυμα που προσπαθούν να στείλουν, με έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις τελευταίες μέρες, οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές» σημειώνει η εφημερίδα, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στην επίσκεψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Στο «τεράστιο ελληνικό χρέος» αναφέρεται στη συνέχεια το δημοσίευμα, και στον αρνητικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μελλοντικά εάν δεν γίνει βιώσιμο. «Μετά τη χθεσινή επιτυχία, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να κάνει δύο νέες εξόδους στις αγορές πριν από το μεγάλο βήμα τον Αύγουστο του 2018. Πέρα από αυτήν την ημερομηνία όμως, θα προστρέξουν άραγε οι επενδυτές να δανείσουν την Αθήνα και μάλιστα με λογικά επιτόκια; Τίποτα δεν είναι σίγουρο».

Ο δε οικονομολόγος της Saxo Bank Κρίστοφερ Ντέμπικ (Dembik)εκτιμά ότι «με δεδομένες τις ανάγκες της Ελλάδας για 19 δις το 2019, είναι ελάχιστα πιθανό ( να προστρέξουν οι επενδυτές), εκτός εάν αποφασίσουν οι πιστωτές να ελαφρύνουν το τεράστιο χρέος του ελληνικού χρέους που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ».

le monde

Les Echos: Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα

Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Les Echos φιλοξενείται άρθρο του Guillaume Benoit με τίτλο: «Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές». Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «H ζήτηση άγγιξε τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ποσό της προσφοράς. Η απόδοση για τους αγοραστές είναι στο 4,625%, δηλαδή μικρότερη από το ομόλογο που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα. Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ενθαρρυντική έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του πρώτου ομολόγου εδώ και τρία χρόνια. Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, στο πλαίσιο μιας κίνησης που εκτιμήθηκε από τους επενδυτές (...) Το εγχείρημα έχει συμβολική αξία, δεδομένου ότι οι επενδυτές ήταν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί ως προς το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα. Για την Κυβέρνηση Τσίπρα, αυτό συνιστά μία ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι πραγματική και ότι οι αγορές είναι έτοιμες να εμπιστευτούν εκ νέου την Ελλάδα».

les echos

«Ο Αλ. Τσίπρας προέταξε την ευημερία του λαού του».

Linkiesta: Κακό για τον Τσίπρα, καλό για την Ελλάδα

Ένα εντελώς διαφορετικό δημοσίευμα μας έρχεται, τέλος, από την Ιταλία. Στον ιστότοπο Linkiesta δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του διευθυντή του Francesco Cancellato. Από εκεί και το απόσπασμα που ακολουθεί: «Κακό για αυτόν, καλό για την Ελλάδα, ο Τσίπρας επέλεξε να θυσιάσει την εικόνα του μαξιμαλιστή και ρομαντικού ηγέτη, προτάσσοντας τη μελλοντική ευημερία του λαού του. Δέχθηκε να μην υποκύψει στο λαϊκισμό των γροθιών στο τραπέζι και των κραυγαλέων χειρονομιών και να πληρώσει στις κάλπες την επίπονη αλλά τελικά αποτελεσματική θεραπεία, η οποία οδηγεί σε αναγέννηση τη χώρα του (... ) Επέλεξε να κριθεί από την Ιστορία και με ειλικρίνεια το παραδέχεται: 'Σιγά-σιγά θα συμβεί αυτό που κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα συνέβαινε. Θα βγάλουμε τη χώρα από τη μακρά κρίση της, και σε αυτό θα κριθούμε'. Τιμή στην αξία. Μακάρι να ήταν πάντα έτσι η πολιτική», καταλήγει ο αρθρογράφος.

liniesta

ΔΗΜΟΦΙΛΗ