ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση η Πολωνία: Δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό από την ΕΕ

Στην αντεπίθεση η Πολωνία: Δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό από την ΕΕ
Twitter, @RafalBochenek

Έντονη ήταν η αντίδραση της Πολωνίας στην απειλή επιβολής κυρώσεων από τις Βρυξέλλες με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

«Δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό εκ μέρους αξιωματούχων της ΕΕ, ιδιαίτερα έναν εκβιασμό ο οποίος δεν βασίζεται σε γεγονότα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης, Ράφαλ Μπότσενεκ.

«Όλοι οι νόμοι που ετοιμάζονται από το πολωνικό κοινοβούλιο συνάδουν με το Σύνταγμα κα με τους δημοκρατικούς κανόνες. Λυπούμαστε που ο (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς) Τίμερμανς, χωρίς να γνωρίζει τα σχέδια νόμου και τους πολωνικούς νόμους, διατυπώνει μια άδικη κριτική κατά της Πολωνίας», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Πολωνία ότι είναι «έτοιμη να κινήσει αμέσως τη διαδικασία του άρθρου 7» σε βάρος της, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της στην ΕΕ, σε περίπτωση ανάκλησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κόνραντ Σιμάνσκι, δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει περισσότερο υπόψη της στους συλλογισμούς της το γεγονός πως η οργάνωση της δικαιοσύνης επαφίεται στα κράτη μέλη, που λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις στο πλαίσιο των δικών τους πολιτικών και νομοθετικών διαδικασιών».

«Η Πολωνία θα απαντήσει συγκεκριμένα στον κατάλληλο χρόνο επακριβώς στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει --ένα πιο συνηθισμένο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις-- κατά της Βαρσοβίας, μετά τη δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νέου νόμου για την οργάνωση των δικαστηρίων του κοινού δικαίου.

Πρόκειται για μία από τις μεταρρυθμίσεις στο πολωνικό δικαστικό σύστημα στις οποίες ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δεν έθεσε βέτο τη Δευτέρα, αντίθετα με ό,τι συνέβη για δύο άλλα κείμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ