ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν οι 7 συνεργάτες της Cumhuriyet

Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν οι 7 συνεργάτες της Cumhuriyet
REUTERS/ MURAD SEZER

Αποφυλακίστηκαν οι επτά συνεργάτες της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, έπειτα από οκτώ μήνες στη φυλακή. Οι δημοσιογράφοι ευχήθηκαν να αφεθούν ελεύθεροι σύντομα και οι τέσσερις συνάδελφοί τους που παραμένουν στην φυλακή.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την Παρασκευή την αποφυλάκιση υπό περιοριστικούς όρους των επτά κρατουμένων, μεταξύ αυτών του σκιτσογράφου Μούσα Καρτ, όμως αποφάσισε να παραμείνουν υπό κράτηση άλλοι τέσσερις δημοσιογράφοι που δικάζονται στο πλαίσιο μιας εμβληματικής δίκης για την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.

Συνολικά, 17 δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και άλλοι συνεργάτες της Cumhuriyet δικάζονται από τη Δευτέρα με την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια σε διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως 43 χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχουν διασυνδέσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK, την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί η Άγκυρα «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ωστόσο η Cumhuriyet καταγγέλλει μια πολιτική δίκη που στοχεύει στο να πλήξει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα ΜΜΕ της χώρας.

Εκ των κατηγορουμένων, 11 είχαν προφυλακιστεί, μεταξύ αυτών οι 7 αποφυλακισθέντες που βγήκαν σήμερα με περιοριστικούς όρους. Αφέθηκαν ελεύθεροι από την φυλακή Σιλβιρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

«Μας χώρισαν από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους γονείς μας, (μας κράτησαν μακριά) από τη δουλειά μας. Όμως, πιστέψτε με, όσο παραμείναμε στην φυλακή δεν αισθανθήκαμε ούτε μίσος ούτε πίκρα» δήλωσε ο Καρτ μετά την απελευθέρωσή του, περιστοιχισμένος από τους υποστηρικτές του που πήγαν να τον υποδεχθούν.

Μεταξύ των συνεργατών της εφημερίδας που αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από 271 ημέρες στην φυλακή βρίσκεται και ο αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού εντύπου που εκδίδεται με την εφημερίδα, ο Τουρχάν Γκιουνάι.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι της Cumhuriyet που παρέμειναν στην φυλακή είναι ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο αρχισυντάκτης Μουράτ Σαμπουντζού, ο χρονικογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο πρόεδρος της εφημερίδας Ακίν Αταλάι.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ελεύθερος όμως δεν είναι αυτό το θέμα. Τέσσερις από τους φίλους μας παραμένουν δυστυχώς στην φυλακή» σημείωσε ο Καρτ.

«Η εικόνα δημοσιογράφων στην φυλακή δεν είναι κολακευτική για την χώρα μας και ελπίζω ότι οι τέσσερις φίλοι μας θα αποφυλακιστούν το συντομότερο» συμπλήρωσε.

«Ανεπαρκής Δικαιοσύνη» ήταν το τίτλος στο πρωτοσέλιδο του σημερινού φύλλου της Cumhuriyet, πάνω από τις φωτογραφίες των τεσσάρων δημοσιογράφων που παραμένουν στην φυλακή.

«Οι φίλοι μας και οι συνήγοροί τους απέδειξαν ότι οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες και παράνομες. Ο κόσμος το είδε, το δικαστήριο όχι» τονίζει η εφημερίδα.

Την ίδια ωστόσο ώρα, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει εκ νέου δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ για τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη σχετικά με τη συνεργασία που είχαν κατά το παρελθόν ο κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η δίκη των στελεχών της Cumhuriyet προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στο εξωτερικό με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά ότι «κρατούνται αυθαίρετα».

Επιπλέον, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) απεύθυνε έκκληση στις τουρκικές αρχές να βάλουν τέλος στη διαδικασία την οποία χαρακτήρισε «φάρσα».

Ωστόσο επικριτικές φωνές ακούστηκαν και από το στρατόπεδο του προέδρου Ερντογάν. Ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ερντογάν το 2014, απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των κρατουμένων, όπως επίσης ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, δημοσιογράφος με συντηρητικές απόψεις και υποστηρικτής του Τούρκου προέδρου, διότι «ασκούσαν δημοσιογραφικό» έργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ