ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Ρωσία: Η κόντρα για τις νέες κυρώσεις καλά κρατεί

ΗΠΑ - Ρωσία: Η κόντρα για τις νέες κυρώσεις καλά κρατεί
Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Στην αντεπίθεση έχει περάσει η Μόσχα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Έπειτα από τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν ο οποίος έκανε λόγο «αντιρωσική υστερία» και ανέφερε ότι «είναι πολύ λυπηρό που οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις θυσιάζονται στο βωμό της εσωτερικής πολιτικής», το νέο – σκληρό – μήνυμα ήρθε από το γραφείο επικοινωνίας της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ δεν κατανοούν ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο επικοινωνίας της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

«Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών την 29η Ιουλίου αναφορικά με το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κι ενέκρινε το Κογκρέσο το μόνο που προκαλεί είναι αμηχανία. Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να μην μπορεί να κατανοήσει ότι μέσα άσκησης πίεσης και πρόκλησης έντασης δεν έχουν αποτέλεσμα στην περίπτωση της Ρωσίας και σίγουρα οι κυρώσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων» τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σε ανακοίνωση ότι η στήριξη του Κογκρέσου στις κυρώσεις αποτελεί ένδειξη της «ισχυρής βούλησης των Αμερικανών πολιτών να δουν τη Ρωσία να προχωρήσει σε βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Ο Τίλερσον επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας σε σημαντικά διεθνή ζητήματα θα συνεχιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ