Ανατρέπονται όσα γνωρίζαμε για την ταχύτητα περιστροφής του πυρήνα του Ήλιου
Πηγή: SOHO (Solar and Heliospheric Observatory)

Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν πως ο πυρήνας του Ήλιου περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα της επιφάνειάς του. Τώρα όμως, Ευρωπαίοι αστρονόμοι έφθασαν στο συμπέρασμα πως η ταχύτητα περιστροφής του είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειάς του.

Διαβάστε επίσης

Ορισμένοι επιστήμονες εδώ και 20 χρόνια υποψιάζονταν ότι οι ταχύτητες μπορεί να διαφέρουν, αλλά έως τώρα ποτέ δεν είχαν καταφέρει να κάνουν τις σχετικές μετρήσεις.

Τώρα, για πρώτη φορά, το πέτυχαν με τη βοήθεια του ηλιακού διαστημικού παρατηρητηρίου SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), μιας κοινής διαστημοσυσκευής της αμερικανικής (NASA) και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA), η οποία είχε εκτοξευθεί το 1995 και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Οι Γάλλοι και Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Ερίκ Φοσά του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Νίκαια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής "Astronomy & Astrophysics".

Οι επιστήμονες, που έκαναν λόγο για «έκπληξη», αποδίδουν τη διαφορά στις ταχύτητες του πυρήνα και της επιφάνειας στις συνθήκες που επικράτησαν μετά τη δημιουργία του Ήλιου πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Μετά τη δημιουργία του άστρου μας, ο ηλιακός "άνεμος" των φορτισμένων σωματιδίων του πιθανότατα επιβράδυνε την ταχύτητα περιστροφής του εξωτερικού μέρους του Ήλιου, ενώ ο πυρήνας του συνέχισε να κινείται με την αρχική ταχύτητά του.

Η μέτρηση των ταχυτήτων έγινε με τη βοήθεια των επιφανειακών ακουστικών κυμάτων στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, μερικά από τα οποία φθάνουν έως τον πυρήνα του, όπου αλληλοεπιδρούν με τα βαρυτικά κύματα. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον χρόνο που χρειάζεται ένα ακουστικό κύμα για να ταξιδέψει από την επιφάνεια στο κέντρο του άστρου και πίσω.


Διαβάστε επίσης

Η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν επιβεβαιώθηκε και σε άλλο γαλαξία

Η καταιγίδα στον Άρη ενθουσιάζει τους επιστήμονες της NASA (pics)

Η ΝASA αποκαλύπτει πώς σκοπεύει να προστατεύσει τη Γη από αστεροειδείς

Οι επιστήμονες διαφωνούν για τον αριθμό γονιδίων του ανθρώπου