ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Η απάντηση της αντιπολίτευσης στη νέα Συντακτική Συνέλευση Μαδούρο

Βενεζουέλα: Η απάντηση της αντιπολίτευσης στη νέα Συντακτική Συνέλευση Μαδούρο
REUTERS/Jorge Silva/File Photo

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, μετά και την σύλληψη δύο προσωπικοτήτων της και την εκλογή της νέας Συντακτικής Συνέλευσης που αναλαμβάνει αύριο,Πέμπτη, τα νέα της καθήκοντα, μεταφέρει για την ίδια ημέρα, την προγραμματισμένη της για σήμερα διαδήλωση, ώστε να συμπέσει με την ανάληψη καθηκόντων της πρώτης.

Σε μία επεισοδιακή και αιματηρή εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή, τα 545 νεοεκλεγέντα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης πρόκειται να αρχίσουν τις εργασίες τους σε ένα πλαίσιο ισχυρών εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Τραμπ καταδίκασε την σύλληψη του 46χρονου Λεοπόλντο Λόπες, ιδρυτή του δεξιού κόμματος Voluntad Popular (Λαϊκή Βούληση), και του 62χρονου δημάρχου του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί και πρόσφατα τεθεί σε κατ’οίκον κράτηση, χαρακτηρίζοντάς τες «ενέργειες της δικτατορίας Μαδούρο».

Οι αντιτσαβιστές ηγέτες της χώρας (από το όνομα του Ούγκο Τσάβες, προέδρου της χώρας από το 1999 μέχρι τον θάνατό το 2013) καλούν τους αντιπολιτευόμενους να διαδηλώσουν στο Καράκας ώστε να καταγγείλουν τον «αθέμιτο», σύμφωνα με τους ίδιους, χαρακτήρα αυτής της «υπερεξουσίας» που θα χαράσσει επ' αόριστον την πορεία της Βενεζουέλας.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter «Προσοχή: η πορεία εναντίον της Συντακτικής Απάτης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ημέρα που η δικτατορία έχει την πρόθεση να 'εγκαινιάσει' την απάτη».

Αντιλαμβανόμενος την τεταμένη κατάσταση που θα επικρατήσει κατά την έναρξη των εργασιών της Συντακτικής, η ημέρα της οποίας ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Χούλιο Μπόρχες, στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, ανακοίνωσε πως η νομοθετική εξουσία θα συνεχίσει παρ' όλα αυτά να συνεδριάζει.

Μια συνεδρίαση της προβλεπόταν άλλωστε να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ