ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία πουλά επτά πολεμικά σκάφη αξίας 5 δισ. ευρώ στο Κατάρ

Η Ιταλία πουλά επτά πολεμικά σκάφη αξίας 5 δισ. ευρώ στο Κατάρ
O σεΐχης Μοχάμεντ Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Αντζελίνο Αλφάνο twitter/@MBA_AlThani_

Επτά πολεμικά σκάφη αξίας πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ θα πουλήσει η Ιταλία στο Κατάρ.

«Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων του Κατάρ, για την αγορά επτά πολεμικών σκαφών από την Ιταλία, έναντι ποσού πέντε δισεκ. ευρώ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών», δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε κατονόμασε τις εταιρείες που θα αναλάβουν τη ναυπήγηση των σκαφών.

Πέρσι τον Ιούνιο τα κρατικά ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri είχαν ανακοινώσει ότι υπέγραψαν μια συμφωνία ύψους 4 δισεκ. ευρώ για να ναυπηγήσουν πλοία για λογαριασμό του Κατάρ. Τότε, η ιταλική εταιρεία έκανε λόγο για τέσσερις κορβέτες, δύο συνοδευτικά σκάφη και μια αμφίβια πλατφόρμα απόβασης.

Παράλληλα, η Fincantieri θα αναλάμβανε την επιτόπια συντήρηση των σκαφών αυτών για 15 χρόνια μετά την παράδοσή τους.

Να υπενθυμίσουμε πως το Κατάρ έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, που το κατηγορούν ότι υποστηρίζει ακραίους ισλαμιστές, κάτι που η Ντόχα αρνείται κατηγορηματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ