Ρωσία-Συρία συμφώνησαν για δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης βόρεια της Χομς
Πηγή: REUTERS/ ALAA AL-FAQIR

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η συριακή αντιπολίτευση συμφώνησαν να δημιουργήσουν μία νέα «ζώνη αποκλιμάκωσης» βόρεια της πόλης Χομς στη Συρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ.

Η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί σήμερα Πέμπτη, στην περιοχή γύρω στις 12.00 τοπική ώρα, είπε ο ίδιος όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη νέα «ζώνη αποκλιμάκωσης» θα περιλαμβάνονται οικισμοί στους οποίους κατοικούν 147.000 άνθρωποι, τόνισε ο Κονασένκοφ.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε κατηγορηματικά ένα ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο έκανε λόγο για αύξηση των απωλειών μεταξύ των Ρώσων που πολεμούν στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς το «ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, φέτος έχουν σκοτωθεί σε μάχες στη Συρία μόνο δέκα Ρώσοι στρατιώτες.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε πριν από μια εβδομάδα νόμο, ο οποίος επικυρώνει την συμφωνία που αφορά τη χρήση της στρατιωτικής βάσης που έχει στο Χμεϊμίμ η Ρωσία για τα επόμενα 50 χρόνια.

Η συμφωνία η οποία είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο στη Δαμασκό, ορίζει τους όρους υπό τους οποίους η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί την αεροπορική της βάση του Χμεϊμίμ στην επαρχία τη Λαττάκειας.

Διαβάστε επίσης