ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα για να σταματήσει το χάος με τα παρκαρισμένα ποδήλατα στην Κίνα

Μέτρα για να σταματήσει το χάος με τα παρκαρισμένα ποδήλατα στην Κίνα
REUTERS/Jason Lee/File Photo

Νέα μέτρα ήρθαν για να σταματήσουν τα άτακτα παρκαρίσματα ποδηλάτων έξω από εισόδους μετρό και πάνω σε πεζοδρόμια, στις κινεζικές πόλεις.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να ρυθμίσει τα δίκτυα μίσθωσης ποδηλάτων, γνωστά ως bike-sharing, τα οποία υπάρχουν σε όλη τη χώρα, προκαλούν όμως προβλήματα όπως συμφόρηση στα πεζοδρόμια.

GettyImages 75285466


Πηγή: Spencer Platt/Getty Images

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με άλλες εννέα κυβερνητικές υπηρεσίες έπειτα από 780 προτάσεις που έλαβε, από δω και στο εξής οι χρήστες αυτών των υπηρεσιών μίσθωσης θα πρέπει να δίνουν τα πραγματικά τους ονόματα. Επίσης, για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η μίσθωση ποδηλάτων σε παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ δεν δίνονται κίνητρα για τη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Σκανάροντας τον κώδικα ποδηλάτου με ένα smartphone, οι ποδηλάτες μπορούν να νοικιάσουν ένα ποδήλατο για μόλις 0,5 γιουάν (7,4 σεντς). Οι υπηρεσίες επιτρέπουν στους χρήστες να πάρουν ή να επιστρέψουν ένα ποδήλατο από οποιοδήποτε μέρος.

Σήμερα στην Κίνα υπάρχουν περίπου 70 εταιρίες bike-sharing, που διαθέτουν 16 εκατομμύρια ποδήλατα σε όλη την χώρα και προσελκύουν πάνω από 130 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.

GettyImages 668015250 1


Πηγή: Kevin Frayer/Getty Images

Τα ποδήλατα αυτά αποτελούν μέρος του πράσινου συστήματος αστικών μεταφορών και οι Αρχές των πόλεων θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων για να βελτιώσουν την άνεση και την ασφάλεια των αναβατών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να μελετήσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουν την ορθολογική κατανομή των ποδηλάτων και να αποφύγουν την υπερβολική προσφορά σε ορισμένους τομείς.

Μια έρευνα από την Ένωση Ποδηλάτων της Σανγκάης έδειξε ότι περίπου 500.000 ποδήλατα είναι επαρκή για να καλύψουν καθημερινά τις ανάγκες της μεγαλούπολης, η πόλη όμως φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο κοινόχρηστα ποδήλατα που μισθώνουν 11 επιχειρήσεις.

GettyImages 668015306 1


Πηγή: Kevin Frayer/Getty Images

Οι φορείς bike-sharing ενθαρρύνονται να τοποθετήσουν ηλεκτρονικές μπάρες οι οποίες θα καθοδηγούν τους χρήστες να σταθμεύουν σωστά και να επιστρέφουν εγκαίρως τα ποδήλατα που δεν κυκλοφορούν λόγω προβλημάτων.

Σύμφωνα επίσης με τα μέτρα, οι εταιρίες ενθαρρύνονται να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να απαιτούν μετρητά, για την αποφυγή τυχόν παράνομων χρηματικών συναλλαγών. Πολλές εταιρίες απαιτούν από τους χρήστες να καταβάλουν από 99 έως 299 γιουάν προτού χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία. Κάποιες εταιρίες προσφέρουν εκπτώσεις ή και δωρεάν μίσθωση βάσει της πιστοληπτικής συμπεριφοράς των χρηστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ