ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρόεδρος στην Αργεντινή ο Μαουρίτσιο Μάκρι

Νέος πρόεδρος στην Αργεντινή ο Μαουρίτσιο Μάκρι
Ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες Μαουρίτσιο Μάκρι πανηγυρίζει με τους συγκεντρωμένους οπαδούς του τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Αργεντινής, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2015. Ο Μάκρι είχε έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο στις 25 Οκτωβρίου απέναντι στον κυβερνήτη του Μπουένος Άιρες και φαβορί των εκλογών Ντάνιελ Σιόλι, που κατέβηκε ως υποψήφιος του κόμματος της Κριστίνα Φερνάντεζ. Η επικράτηση του φιλελεύθερου Μάκρι αναμένεται να αλλάξει άρδην την οικονομική πολιτική της χώρας REUTERS/Ivan Alvarado

Ο φιλελεύθερος Μαουρίτσιο Μάκρι (Mauricio Macri) είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από περίπου δύο τρίτα των εκλογικών κέντρων, είπε ο επικεφαλής της εκλογικής αρχής της χώρας, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού Ντανιέλ Σιόλι (Daniel Scioli) παραδέχθηκε την ήττα του, νωρίς σήμερα το πρωί.

Μετά από τηλεφώνημα στον Μάκρι, ο Σιόλι δήλωσε στους υποστηρικτές του: «ο λαός της Αργεντινής [...] εξέλεξε έναν νέο πρόεδρο, τον Μαουρίτσιο Μάκρι, τον οποίο μόλις συνεχάρηκα τηλεφωνικά».

Ο 56χρονος δήμαρχος του Μπουένος Άιρες νίκησε το φαβορί των προεδρικών εκλογών, όπως παρουσιαζόταν μέχρι πριν από τον πρώτο γύρο, τον Σιόλι, λαμβάνοντας το 53,46% των έως τώρα καταμετρηθέντων ψήφων, ενώ ο Σιόλι έχει λάβει 46,54%.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι σε 66% των εκλογικών κέντρων.

«Όλα υποδηλώνουν ότι φτάνουμε σε ποσοστό το οποίο δείχνει μια τάση πλέον», είπε ο Αλεχάνδρο Τούλιο (Alejandro Tullio), διευθυντής της Εθνικής Εκλογικής Διεύθυνσης.

Η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ (Christina Fernández de Kirchner), που βρίσκεται στην ηγεσία της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Λατινικής Αμερικής από το 2007, αφότου διαδέχθηκε τον σύζυγό της Νέστορ Κίρχνερ (Néstor Kirchner), δεν είχε δικαίωμα για τρίτη προεδρική θητεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Μετά από την ανακοίνωση των exit polls, υποστηρικτές του δημάρχου του Μπουένος Άιρες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην έδρα του συνασπισμού Cambiemos (Ας Αλλάξουμε) του Μαουρίτσιο Μάκρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ