ΚΟΣΜΟΣ

«Μην στηρίζετε την τυραννία του Μαδούρο»: Το μήνυμα του Αντόνιο Λεντέσμα στην ελληνική κυβέρνηση

«Μην στηρίζετε την τυραννία του Μαδούρο»: Το μήνυμα του Αντόνιο Λεντέσμα στην ελληνική κυβέρνηση
REUTERS/Sergio Perez

Δημόσια έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς του Μαδούρο κάνει ο περιφερειάρχης του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, ο οποίος επέστρεψε σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά την παραδειγματική κράτησή του στις φυλακές.

Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά την αποφυλάκισή του, ο περιφερειάρχης επέκρινε την στήριξη που παρέχει ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Μιλώντας στο Ελεύθερο Τύπο, η σύζυγος του Λεντέσμα, μεταφέροντας τα λόγια του δήλωσε:

Ζητάω από τον ελληνικό λαό να αναλύσει το δράμα που ζούμε οι Βενεζουελάνοι και από την ελληνική κυβέρνηση ζητάω να μη συνεχίσει να στηρίζει μια τυραννία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές που διέπουν μια αληθινή Δημοκρατία.

Σημειώνεται πως ο Αντόνιο Λεντέσμα και ο ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, Λεοπόλδο Λόπες (και οι δύο κορυφαία ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης), είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς την επόμενη μέρα από τις εκλογές για τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προκήρυξε ο Μαδούρο. Η σύλληψή τους θεωρήθηκε προσπάθεια του καθεστώτος να τρομοκρατήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

2017 08 01T195020Z 2024063703 RC17288CBAF0 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS

Πηγή: REUTERS/Ueslei Marcelino

Η διεθνής κοινότητα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν στη Βενεζουέλα, αλλά ούτε και τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε, με σκοπό να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, παραχωρώντας «δικτατορικές εξουσίες» στον Μαδούρο.

Η σύζυγος του Λεντέσμα, Μίτσι Καπρίλες, εδώ και δύο χρόνια αγωνίζεται για την απελευθέρωση του περιφερειάρχη του Καράκας και των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα. Απευθύνει έκκληση για απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, για επιστροφή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της Βουλής και για ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω πείνας και έλλειψης φαρμάκων.

Ακολουθεί η συνέντευξή της στον Ε.Τ.

2017 08 01T122010Z 104586081 RC193FA1DFA0 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS SPAIN

Πηγή: REUTERS/Sergio Perez

Γιατί το καθεστώς συνέλαβε πάλι το σύζυγό σας;

Ο σύζυγός μου έπεσε πάλι θύμα αυθαιρεσιών από το καθεστώς. Ο Αντόνιο έχει καταγγείλει ότι στη Βενεζουέλα η διάκριση των εξουσιών έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια. Η δικτατορία της οποίας ηγείται ο Μαδούρο ελέγχει τα δημόσια όργανα σαν πιόνια στην υπηρεσία μιας ψεύτικης επανάστασης. Ο Λεντέσμα είναι φυλακισμένος χωρίς κανένα λόγο. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του είναι όλα ψεύτικα. Ακριβώς όπως τον απήγαγαν τον Φεβρουάριο του 2015 από το γραφείο του, έτσι και τώρα επανέλαβαν το ίδιο στις 31 Ιουλίου, όπου περισσότεροι από 60 ένοπλοι αξιωματικοί τον έβγαλαν σηκωτό από το σπίτι τα μεσάνυχτα, χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση. Τον οδήγησαν στις στρατιωτικές φυλακές του Ράμο Βέρδε.

Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές τι σκοπό έχει;

Αυτή η Συντακτική Εθνοσυνέλευση είναι παράνομη, είναι μέρος του συνεχούς πραξικοπήματος του Μαδούρο. Η κυβέρνηση στηρίζει τη στρατηγική της στον εξευτελισμό των συνταγματικών αρχών για να επιβάλει ένα καθεστώς όπως εκείνο της Κούβας. Ο Μαδούρο επιχειρεί να μετατραπεί σε έναν τύραννο, όπως ακριβώς οι αδελφοί Κάστρο.

Τι ζητάτε τώρα;

Εγώ καλώ το λαό της Βενεζουέλας να συνεχίσει να διαδηλώνει στους δρόμους. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, να επιστρέψει τις συνταγματικές αρμοδιότητες που έχει η Βουλή και να επιτρέψει ένα ανθρωπιστικό κανάλι για να έρθει βοήθεια στη χώρα, καθώς υπάρχει πείνα και έλλειψη φαρμάκων.

Η διεθνής κοινότητα πώς μπορεί να βοηθήσει;

Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα περισσότερη αλληλεγγύη, ειδικά στο θέμα των κυρώσεων σε εκείνους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι οικονομικές κυρώσεις πρέπει να έχουν ως αποδέκτες εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα, δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως επίθεση στη χώρα. Οι υπεύθυνοι της βίας δεν θα ξεφύγουν από το μακρύ χέρι της Δικαιοσύνης, γιατί αυτά τα εγκλήματα δεν παραγράφονται. Στον ουρανό τιμωρεί ο Θεός και στη Γη τιμωρούν τα δικαστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ