ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Η αντιτρομοκρατική ανέλαβε τις έρευνες για την επίθεση στους στρατιώτες

Παρίσι: Η αντιτρομοκρατική ανέλαβε τις έρευνες για την επίθεση στους στρατιώτες
REUTERS/Benoit Tessier

Έρευνα για το περιστατικό με το όχημα που χτύπησε και τραυμάτισε έξι στρατιώτες που έκαναν περιπολία στο κέντρο του προαστίου Λεβαλουά-Περέ, κοντά στο Παρίσι, ξεκίνησε το τμήμα κατά της τρομοκρατίας της εισαγγελίας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό ο δήμαρχος του προαστίου Πατρίκ Μπαλκανί έκανε λόγο για «σκόπιμη ενέργεια», ενώ η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί το καταδίκασε ως «δειλή ενέργεια».

«Σήμερα το πρωί γύρω στις 08:00 (τοπική ώρα) ένα όχημα χτύπησε στρατιωτικούς της επιχείρησης Sentinelle σε περιπολία στο Λεβαλουά-Περέ. Έξι στρατιωτικοί του 35ου συντάγματος πεζικού του Μπελφόρ τραυματίστηκαν, από τους οποίους τρεις πιο σοβαρά, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπουργός.

«Ο δράστης, που διαφεύγει, καταζητείται αυτή την ώρα από τις δυνάμεις της τάξης. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προσδιορίσει τα κίνητρά του και τις συνθήκες υπό τις οποίες ενήργησε», πρόσθεσε.

Η υπουργός, η οποία αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας να επισκεφθεί τους τραυματίες μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη σθεναρότητα αυτή τη δειλή ενέργεια που δεν θα διασπάσει καθόλου την αποφασιστικότητα των στρατιωτικών να εργάζονται για την ασφάλεια των Γάλλων».

2017 08 09T083218Z 1952161527 RC1DAD971DE0 RTRMADP 3 EUROPE ATTACKS FRANCE


Πηγή: REUTERS/Benoit Tessier

Η νομαρχία του διαμερίσματος Ο-ντε-Σεν έκανε από την πλευρά της λόγο για «μια a priori σκόπιμη ενέργεια», αναφερόμενη στο περιστατικό αυτό το οποίο σημειώθηκε τέσσερις ημέρες έπειτα από μια απόπειρα επίθεσης εναντίον στρατιωτών της Sentinelle στο σημείο όπου βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μπροστά από ένα στρατόπεδο που βρίσκεται στο κέντρο του Λεβαλουά- Περέ, σύμφωνα με τον Πατρίκ Μπαλκανί, δήμαρχο αυτού του «ήσυχου και ασφαλούς» προαστίου, όπου, σύμφωνα με τον ίδιον, «δεν έχουν σημειωθεί ποτέ περιστατικά».

2017 08 09T082043Z 202491736 RC17DF4AB360 RTRMADP 3 EUROPE ATTACKS FRANCE

«Σήμερα το πρωί στην έξοδο του στρατώνα τους, οι στρατιωτικοί μας βγήκαν σε ομάδα για να πάνε να κάνουν την περιπολία τους και ένα όχημα BMW που ήταν προηγουμένως σταθμευμένο στη λεωφόρο τους χτύπησε», πρόσθεσε ο Μπαλκανί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.


Πηγή:REUTERS/Benoit Tessier

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην άκρη της πλατείας Βερντέν στο κέντρο του Λεβαλουά. Η περιοχή, που ήταν πιο ήσυχη απ΄ό,τι συνήθως στην καρδιά της θερινής περιόδου διακοπών αποκλείστηκε μετά το περιστατικό.

Το Λεβαλουά-Περέ απέχει περίπου 5 χλμ. από χαρακτηριστικά σημεία του κέντρου της πόλης όπως ο Πύργος του Άιφελ και το προεδρικό μέγαρο Ελιζέ.

Από τον Ιανουάριο του 2015, η Γαλλία υπήρξε στόχος σειράς τζιχαντιστικών επιθέσεων, την ευθύνη των περισσότερων από τις οποίες έχει αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που έχουν προκαλέσει συνολικά 239 θανάτους.

Οι τελευταίες από αυτές έχουν θέσει ιδιαίτερα στο στόχαστρο τις δυνάμεις της τάξης σε εμβληματικά σημεία.

Στην επιχείρηση Sentinelle συμμετέχουν σε μόνιμη βάση 7.000 στρατιώτες στην εθνική επικράτεια, από τους οποίους οι μισοί στην περιοχή του Παρισιού από τον Ιανουάριο του 2015. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως ο μηχανισμός θα αναθεωρηθεί «εις βάθος προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και να λάβουμε υπόψη την αποδοτικότητα και την εξέλιξη της απειλής».

2017 08 09T081103Z 1462552555 RC1D7B517610 RTRMADP 3 EUROPE ATTACKS FRANCE


Πηγή: REUTERS/Benoit Tessier

Η μαζική χρησιμοποίηση στρατιωτών στην εθνική επικράτεια αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με ορισμένους πολιτικούς --που ανήκουν κυρίως στη δεξιά-- και στρατιωτικούς να διερωτώνται για την αποτελεσματικότητά της σε σχέση με την προσπάθεια που απαιτείται από τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη μεγάλη εμπλοκή σε θέατρα επιχειρήσεων στο εξωτερικό, στο πλαίσιο ενός σφιχτού προϋπολογισμού.

Πολλές βίαιες ενέργειες, που αποδίδονται σε ισλαμιστές ή ισλαμιστές έχουν αναλάβει την ευθύνη γι' αυτές, έχουν ήδη θέσει στο στόχαστρο γάλλους στρατιώτες ή αστυνομικούς. Οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle αποτέλεσαν έτσι στόχο επιθέσεων στη Νίκαια τον Φεβρουάριο του 2015, στο αεροδρόμιο Ορλί τον Απρίλιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2017, στην περιοχή του μουσείου του Λούβρου τον Φεβρουάριο του 2017.

Το Σάββατο, στη βάση του Πύργου του Άιφελ, ένας νέος άνδρας που νοσηλεύεται σε ψυχιατρείο αλλά είχε άδεια εξόδου διέσχισε ένα προπύλαιο, έβγαλε μαχαίρι και έσπρωξε έναν φρουρό ασφαλείας. Κατά την ανάκρισή του δήλωσε πως ήθελε να «διαπράξει επίθεση εναντίον ενός στρατιώτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ