ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πέφτει η δημοφιλία της Μέρκελ πριν από τις εκλογές

Γερμανία: Πέφτει η δημοφιλία της Μέρκελ πριν από τις εκλογές
REUTERS/Hannibal Hanschke

Με αρκετά χαμηλή δημοφιλία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Infratest dimap, οδηγείται η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στις επερχόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν σε έξι εβδομάδες.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση παρουσιάζει πως το 59% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι η Μέρκελ κάνει καλή δουλειά, 10 μονάδες κάτω από τον περασμένο μήνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στο 64% χάνοντας μία μόνο μονάδα από την μέτρηση του προηγούμενου μηνός.

Ωστόσο, η Μέρκελ δεν έχει και πολλά να φοβάται από τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό της αντίπαλο Μάρτιν Σουλτς, το ποσοστό του οποίου υποχώρησε κατά 4 μονάδες στο 33% από τον προηγούμενο μήνα.

Το SPD κατηγορεί τη Μέρκελ πως αποφεύγει να διατυπώσει θέσεις για τα σημαντικά ζητήματα αφήνοντας όλη τη δουλειά στους υπουργούς της. Μάλιστα τονίζει πως την περασμένη εβδομάδα,η καγκελάριος προτίμησε να συνεχίσει τις διακοπές της από το να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής με τους επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου εκπομπής ρύπων.

Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι η στάση των πολιτικών απέναντι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι υπερβολικά επιεικής.

«Η Μέρκελ κάνει σωστά να παραμένει μακριά από φορτισμένες συζητήσεις στην προεκλογική εκστρατεία», έγραψε ένας σχολιαστής της εφημερίδας Bild αναφερόμενος σε θέματα όπως η μετεγκατάσταση επικίνδυνων μεταναστών, η ασφάλεια, οι απάτες περί τη χορήγηση ασύλου.«Οι άνθρωποι θέλουν καθαρές απαντήσεις», έγραψε.

Την γερμανική κοινή γνώμη συντάραξε το γεγονός της περασμένης εβδομάδας όταν 26χρονος μετανάστης μαχαίρωσε θανάσιμα έναν άνδρα και τραυμάτισε έξι ανθρώπους στο Αμβούργο. Ο δράστης, που κατάγεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποτίθεται ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τη Γερμανία, αλλά δεν διαθέτε τα αναγκαία επίσημα έγγραφα ταυτότητας.

Παρά ταύτα, το συντηρητικό στρατόπεδο της Μέρκελ, οι δύο χριστιανικές ενώσεις που συγκυβερνούν με το SPD στο πλαίσιο «μεγάλου συνασπισμού» , διατηρεί τα υψηλά ποσοστά του και το μεγάλο του προβάδισμα με τους παρατηρητές θεωρούν ότι το μοναδικό διακύβευμα αυτών των εκλογών θα είναι ο ελάσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εάν δηλαδή θα επαναληφθεί το σχήμα Συντηρητικοί/Σοσιαλδημοκράτες ή θα επιλεγεί το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θέλει μία κυβέρνηση με επικεφαλής την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας.

Η δημοσκόπηση φέρνει τις CDU/CSU στο 39% των ψήφων (-1 μονάδα) και το SPD στο 24% (+1 μονάδα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ