ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χειροπέδες σε 42 ύποπτους για σχέσεις με ισλαμιστές ή κούρδους μαχητές

Τουρκία: Χειροπέδες σε 42 ύποπτους για σχέσεις με ισλαμιστές ή κούρδους μαχητές
REUTERS

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 42 άτομα ως ύποπτα για σχέσεις με ισλαμιστές ή κούρδους μαχητές, με επιχειρήσεις που πραγματοποίησε σε δύο διαφορετικές επαρχίες, όπως έγινε γνωστό από πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας και μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 22 υπόπτους ως μαχητικά μέλη του Ισλαμικού Κράτους με επιχειρήσεις που πραγματοποίησε σ' όλη την ανατολική επαρχία Έλαζιγ, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Με διαφορετική επιχείρησή της, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 20 πρόσωπα στη νότια επαρχία των Αδάνων ως ύποπτα για σχέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Πρόσθεσε πως οι αρχές εξακολουθούν να καταζητούν 10 υπόπτους.

Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 5.000 υπόπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους και έχει απελάσει περίπου 3.290 ξένους μαχητές από 95 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους. Έχει επίσης αρνηθεί την είσοδο σε τουλάχιστον 38.269 πρόσωπα.

Η κυβέρνηση έχει αυξήσει και τις επιχειρήσεις της με στόχο το PKK μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας τον Ιούλιο 2015. Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει εξαπολύσει μια ένοπλη εξέγερση εναντίον του κράτους από το 1984 και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη σύγκρουση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ