ΚΟΣΜΟΣ

Μολυσμένα αυγά: Ο κίνδυνος για την υγεία είναι «πολύ χαμηλός»

Μολυσμένα αυγά: Ο κίνδυνος για την υγεία είναι «πολύ χαμηλός»
REUTERS/Francois Lenoir

Η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων της Γαλλίας (Anses) χαρακτηρίζει «πολύ χαμηλό» τον κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση κατανάλωσης αυγών μολυσμένων με το παρασιτοκτόνο fipronil, «δεδομένων των συγκεντρώσεων που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα στα μολυσμένα προϊόντα».

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κατά τις «εθνικές μελέτες κατανάλωσης τροφίμων», η Anses εκτιμά ότι η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί ποικίλλει από ένα αυγό (για παιδί 1-3 ετών) μέχρι δέκα αυγά ημερησίως (για έναν ενήλικα), χωρίς να υπάρξει έκθεση σε σημαντικό κίνδυνο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Η εκτίμηση αυτή έγινε με βάση την μέγιστη συγκέντρωση fipronil που έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη (1,2 mg ανά κιλό αυγού)», διευκρινίζεται από την υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα καθησυχαστικά αποτελέσματα στα οποία είχε φθάσει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία το 2005.

Συλλήψεις

Δύο διευθυντές εταιρείας που χρησιμοποίησαν το fipronil στις μονάδες εκτροφής συνελήφθησαν στην Ολλανδία, σύμφωνα με τη ειαγγγελία η οποία δεν αποκάλυψε το όνομα της εταιρείας. Όμως, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την ChickFriend, η οποία κατηγορείται από τους εκτροφείς που έχουν πληγεί.

Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε δέκα διευθύνσεις στην Ολλανδία, ενώ η δικαιοσύνη έβαλε στο στόχαστρο και τον έμπορο που διένειμε το fipronil στη χώρα.

Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν ένδεκα έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία. Τον Ιούλιο κατασχέθηκαν περί τα 6.000 λίτρα απαγορευμένων ουσιών, fipronil σύμφωνα με τον Τύπο, από βελγική εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για την PoulrtyVision, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου μαζί με τη ολλανδική ChickFriend.

«Πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά τι έχει γίνει...οι εμπειρογνώμονές μας να εντοπίσουν πού εμφανίζονται τα προβλήματα ώστε να είμαστε σε θέση να καθήσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε λύσεις και τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ