Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για την κράτηση γάλλου δημοσιογράφου στην Τουρκία
Πηγή: REUTERS

Την έντονη ανησυχία του για την κράτηση του γάλλου δημοσιογράφου Λου Μπιρό στην Τουρκία, εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση του Λου Μπιρό, φοιτητή Δημοσιογραφίας που κρατείται στην Τουρκία και την επιθυμία του να μπορέσει να επιστρέψει στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας και προσθέτει:

Ως προς αυτό το τελευταίο θέμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Λου Μπιρί, που έχει συνεργασθεί με τα τηλεοπτικά δίκτυα TV5 και Arte και με την ιστοσελίδα Slate, συνελήφθη στο τέλος του Ιουλίου στα σύνορα ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία, αφού στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες όπου εικονίζεται μαζί με σύρους κούρδους μαχητές των YPG.

Ο πατέρας του δημοσιογράφου κατήγγειλε στις 11 Αυγούστου την «εμμονική στάση» των τουρκικών αρχών και τη «γενικευμένη σιωπή» της γαλλικής πολιτικής τάξης.

download 5

(Πηγή: Reuters)

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία. «Ο αρχηγός του Κράτους υπενθύμισε την επιθυμία του για τη συνέχιση του στενού διαλόγου με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αναζήτηση συνολικής πολιτικής λύσης για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης