ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Ορθώστε το ανάστημά σας απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Γκουτέρες: Ορθώστε το ανάστημά σας απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία
REUTERS/Denis Balibouse/File photo

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλο τον κόσμο να «ορθώσει το ανάστημά του» έναντι του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, απαντώντας σε ένα ερώτημα για τον διάλογο που συνεχίζει να συνταράσσει τις ΗΠΑ, μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Σάρλοτσβιλ.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, ο οποίος εξίσωσε τους υποστηρικτές της ανωτερότητας της λευκής φυλής με τους αντιρατσιστές διαδηλωτές, ο Γκουτέρες τόνισε ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει δηλώσεις αρχηγών κρατών.

Όμως, επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, είναι μια «αρχή» του το ότι «ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας και είναι απόλυτα ουσιώδες όλοι μας να ορθώνουμε το ανάστημά μας εναντίον τους παντού και πάντοτε».

«Δυστυχώς αυτοί οι δαίμονες ξανάρχονται στην επιφάνεια λίγο-πολύ παντού», συνέχισε ο Γενικός Γραμματέας, προφανώς αναφερόμενος εμμέσως στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Σάρλοτσβιλ κατά τη διάρκεια μιας πορείας λευκών ρατσιστών.

Ερωτηθείς αν δέχεται πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση και αν αυτές τον εμποδίζουν να εκφραστεί εκτενέστερα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι η άποψή του είναι διαφορετική από αυτή του Λευκού Οίκου, πριν προσθέσει «δεν δέχθηκα καμιά πίεση για να μην μιλήσω». Εξάλλου, ανέφερε, «δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να με εμποδίσει να επαναβεβαιώσω τις θεμελιώδεις αξίες του (καταστατικού) Χάρτη (των Ηνωμένων Εθνών) και τις θεμελιώδεις αξίες του κοινού μας πολιτισμού».

«Θα λέω αυτό που πιστεύω ότι πρέπει ανεξάρτητα του εάν αυτό ικανοποιεί τον πρόεδρο της μιας ή της άλλης χώρας», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ