ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Στο νοσοκομείο ο Καρουμπί λίγες μόλις ώρες αφότου ξεκίνησε απεργία πείνας

Ιράν: Στο νοσοκομείο ο Καρουμπί λίγες μόλις ώρες αφότου ξεκίνησε απεργία πείνας
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε την απεργία πείνας ο Μεχντί Καρουμπί, 79 ετών και ένας από τους ηγέτες των μεταρρυθμιστών στο Ιράν, ο οποίος τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό εδώ και έξι χρόνια, εισήχθη στο νοσοκομείο σύμφωνα με ανακοίνωση στην οποία προχώρησε η οικογένειά του και μετέδωσε ένα τοπικό μμε.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η ιρανική ενημερωτική ιστοσελίδα Sahamnews, που πρόσκειται στην οικογένεια Καρουμπί, «η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μετά την απεργία πείνας και διακομίστηκε στο νοσοκομείο». Ο ίδιος, εξακολουθεί να αρνείται να λάβει τροφή και πάσχει από υπέρταση, διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα.

Και ο γιος του Μοχάμαντ επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σημειώνεται πως μόλις χθες, Τετάρτη, η σύζυγος του Μεχντί Καρουμπί, η Φατεμέχ, ανακοίνωσε ότι ο σύζυγός της ξεκίνησε απεργία πείνας με πρώτο και κύριο αίτημά του να απομακρυνθούν οι κάμερες παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο σπίτι του και οι πράκτορες της ασφάλειας που τοποθετήθηκαν στην κατοικία του, «μέτρα χωρίς προηγούμενο για το καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού στο οποίο βρίσκεται, πριν ή μετά την (ισλαμική) επανάσταση» του 1979, όπως υπογράμμισε η Καρουμπί.

«Το δεύτερο αίτημά του είναι να διεξαχθεί μια δημόσια δίκη αν ο κατ' οίκον περιορισμός του πρόκειται να συνεχιστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Παρότι δεν αναμένει ότι θα έχει μια «δίκαιη δίκη», ο μεταρρυθμιστής ηγέτης θέλει να δικαστεί δημόσια και θα σεβαστεί την ετυμηγορία, επέμεινε η σύζυγός του.

Υπενθυμίζεται πως οι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2009, οι Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί είχαν αμφισβητήσει την επανεκλογή του υπερσυντηρητικού λαϊκιστή Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και είχαν ηγηθεί των μαζικών διαδηλώσεων που κατεστάλησαν βίαια από τις ιρανικές αρχές.

Λόγω της εμπλοκής τους στις διαδηλώσεις τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό τον Φεβρουάριο του 2011. Υπομένουν ακόμη αυτό το μέτρο στέρησης της ελευθερίας τους παρότι επισήμως δεν τους απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ