ΚΟΣΜΟΣ

Η Καταλονία διαψεύδει πως η CIA είχε προειδοποιήσει για τρομοκρατικό χτύπημα

Η Καταλονία διαψεύδει πως η CIA είχε προειδοποιήσει για τρομοκρατικό χτύπημα
REUTERS/Vincent West

Στη διάψευση της πληροφορίας ότι η CIA είχε προειδοποιήσει την Ισπανία για την πιθανότητα μίας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη προχώρησε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πιτζεμόντ.

Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Objetivo, o Κ. Πιτζεμόντ διέψευσε πως η CIA είχε επισημάνει στις καταλαντικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι επέκειτο χτύπημα στη Ράμπλας, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος «δεν υπάρχει κανενός είδους επαφή» με διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών.

12

Ο ίδιος, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, χαρακτήρισε «θλιβερή» την απόφαση του αριστερού κινήματος CUP να μη συμμετέχει στην δημόσια εκδήλωση που έχει προκηρυχθεί για το επόμενο Σάββατο στη Βαρκελώνη κατά της τρομοκρατίας εάν σε αυτή παραστεί και ο βασιλέας της Ισπανίας Φελίπε. Ο Πιτζεμόντ δήλωσε πως οι αντικαπιταλιστές «σφάλλουν» και τους κάλεσε να το «ξανασκεφθούν», λέγοντας χαρακτηριστικά:

Πρέπει να σκεφθούν τα θύματα, μιας και η χειρονομία τούτη ενισχύει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν είναι μία διαδήλωση με δικαίωμα συμμετοχής.

Όσον αφορά τη διένεξη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την απουσία αποτρεπτικών μέσων για μία επίθεση με αυτοκίνητο στη Ράμπλας, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η απόφαση να μην τοποθετηθούν αρχιτεκτονικά στοιχεία οφείλεται σε επιχειρησιακούς λόγους, διότι θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης.

Ο ίδιος υποβάθμισε την απουσία τέτοιων μέτρων, τονίζοντας πως η ενέργεια θα μπορούσε να είχε σημειωθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ράμπλας και πρόσθεσε πως η απόφαση για τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνεται από κοινού με τη Σύνοδο των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων οργάνων ασφαλείας, σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ