ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ιερέας κατηγορεί τους... κομμουνιστές για τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Ισπανία: Ιερέας κατηγορεί τους... κομμουνιστές για τα τρομοκρατικά χτυπήματα
REUTERS/Juan Medina

Λίγες μόλις ημέρες έχουν περάσει από τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ισπανία και συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο. Τα δάκρυα των συγγενών των θυμάτων δεν έχουν στεγνώσει και οι δηλώσεις ενός ιερέα έρχονται να προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων.

Ο ιερέας ανέβηκε στον άμβωνα εκκλησίας του προαστίου Κουάτρο Καμίνος στη Μαδρίτη για να απευθύνει στο ποίμνιό του ένα από τα γνωστά του κηρύγματα και να κατηγορήσει ως ηθικούς αυτουργούς της σφαγής των αθώων τους....κομμουνιστές.

Πρόκειται για τον Σαντιάγο Μαρτίν, έναν ιερέα γνωστό για τις πολυπληθείς τηλεοπτικές του εμφανίσεις, που επί πολλά έτη μετέφερε μέσω της τηλεοπτικής εικόνας την επίσημη άποψη της εκκλησίας περί κατηχήσεως. Κι επί παντός του επιστητού. Το ποίμνιο που παρέστη στη λειτουργία της εκκλησίας του και ανέμενε ότι στο κήρυγμά του θα άκουγε λόγους παραμυθίας, χριστιανικής ευσπλαχνίας και αλληλεγγύης για τα θύματα, γελάστηκε οικτρά.

Διότι από την αρχή της ομιλίας του, ο ιερέας Μαρτίν εκστόμισε έναν φιλιππικό κατά των αριστερών δημάρχων της Μαδρίτης Μανουέλα Κάρμενα και της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, αλλά και κατά των κομμουνιστών εν γένει (διότι γι’ αυτόν και οι Podemos συγκαταλέγονται στους κομμουνιστές), προσάπτοντάς τους τις ευθύνες για τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη.

«Ένα μέρος της ευθύνης (και ας το θυμούνται αυτό οι δικηγόροι των θυμάτων) ανήκει στην Άντα Κολάου. Θα πρέπει να χύνει λιγότερα δάκρια και να πράττει περισσότερα. Εγώ εάν ήμουν δικηγόρος των θυμάτων θα κατέθετα μήνυση κατά της δημαρχίας της Βαρκελώνης για συνέργεια».

Από την αρχή του κηρύγματός του, ο ιερέας στρέφει τα βέλη του κατά του κομμουνισμού, τον οποίο σταθερά κι αδιάλειπτα χαρακτηρίζει ως «απειλή» για την κοινωνία.

Κατά τον ίδιο ιερέα, η Κάρμενα και η Κολάου δεν έχουν τοποθετήσει τα αποτρεπτικά εμπόδια για τα αυτοκίνητα και τις τυχόν επιθέσεις με οχήματα στους δημόσιους χώρους και αυτό τις μετατρέπει αυτομάτως σε συνεργούς των τρομοκρατών. Επιπλέον δε συντάσσονται με ένα κόμμα που είναι κομμουνιστικό και γι’ αυτό έγινε ό,τι έγινε. Διότι κατ’ αυτόν «όταν είμαστε κομμουνιστές τρέφουμε σεβασμό για την ελευθερία των δολοφόνων», όπως τόνισε στο κήρυγμά του, διαστρέφοντας τις δηλώσεις της Κολάου για τα εμπόδια: «η δήμαρχος λέει πως ‘εμποδίζουν την ελευθερία(κίνησης)’ .Ναι την ελευθερία (κίνησης) των δολοφόνων» . Για τον ιερέα, όποιος αμελεί να λάβει μέτρα προστασίας των πολιτών αυτομάτως θα πρέπει να θεωρείται συνεργός.

Βέβαια, σε συνέντευξή του στο δίκτυο La Sexta, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πιτζεμόντ, του συντηρητικού κόμματος Μαζύ για το Ναι' (Junts pel Si) είχε τονίσει πως δεν είχαν μπει προστατευτικά στη Ράμπλα, ακριβώς για να μπορούν τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα να εισέρχονται σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης και πως η απόφαση για να τοποθετηθούν τέτοια προστατευτικά θα πρέπει να ληφθεί από το μεικτό όργανο ασφαλείας, με εκπροσώπους όχι μόνον της δημαρχίας, αλλά και της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας κάθε επιπέδου.

Και όχι μόνο αυτό: «όταν κανείς είναι κομμουνιστής μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», χωρίς να απολογείται σε κανέναν.

Για τον Μαρτίν δεν αρκεί τούτη τη δύσκολη ώρα να προσευχόμαστε για τα θύματα. Όπως κάλεσε τους πιστούς του, θα πρέπει όλοι να στείλουν επιστολές στις εφημερίδες και τις αρμόδιες αρχές για να καταγγείλουν τις Κάρμενα και Κολάου και να απαιτήσουν την παραίτησή τους. Ο ίδιος τόνισε πως έχει γράψει ήδη τη δική του επιστολή και την έχει αποστείλει στην (συντηρητική) εφημερίδα ABC.

Ο πολεμικός τόνος στο κήρυγμα του Μαρτίν δεν σταματά στις καταγγελίες κατά των κομμουνιστών δημάρχων, αλλά επεκτείνεται και στην αντίδραση όλης της κοινωνίας. Κατ’ αυτόν δεν επαρκούν οι διαμαρτυρίες με ‘ενός λεπτού σιγή’, που στέλνουν ένα «αγνωστικιστικό» μήνυμα στο ποίμνιο και την κοινωνία. Γι’ αυτόν η απάντηση που έχει αξία είναι μόνον αυτή που δίνεται μέσα στις εκκλησίες και τις χριστιανικές λειτουργίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ