ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αρχίσει να μας σέβεται

Τραμπ: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αρχίσει να μας σέβεται
EUTERS/Joshua Roberts

Την εκτίμηση πως η υιοθέτηση μίας πιο επιθετικής ρητορικής απέναντι στη Βόρεια Κορέα έχει αποφέρει καρπούς και πως ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ-Ουν έχει αρχίσει να «σέβεται» τις ΗΠΑ έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Φοίνιξ της Αριζόνα δήλωσε πως «Κάποιοι είπαν ότι αντέδρασα πολύ σκληρά. Δεν ήταν αρκετά σκληρά», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «σέβομαι το γεγονός ότι (ο Κιμ Γιονγκ-ουν) έχει αρχίσει να μας σέβεται».

Σημείωσε δε πως με αυτή τη στάση «ίσως μπορεί να βγει κάτι θετικό».

Τα λόγια αυτά του Τραμπ απηχούν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για «το επίπεδο αυτοσυγκράτησης» της Πιονγκγιάνγκ μετά την ομόφωνη απόφαση για την επιβολή νέων, ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα το γεγονός η Βόρεια Κορέα δεν προχώρησε σε κάποια «δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ή πυρηνικού όπλου» να αποτελεί ένδειξη της βούλησης της Πιονγκγιάνγκ να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον «κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον».

Από την πλευρά του ο Κιμ Γιονγκ-ουν ζήτησε την παραγωγή επιπλέον κινητήρων στερεών καυσίμων και κεφαλών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, όπως μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ