ΚΟΣΜΟΣ

Οι τελευταίες κινήσεις του μακελάρη της Βαρκελώνης: Σφύριζε συνθηματικά και έψαχνε για καταφύγιο

Οι τελευταίες κινήσεις του μακελάρη της Βαρκελώνης: Σφύριζε συνθηματικά και έψαχνε για καταφύγιο
Spanish Interior Ministry/Handout via REUTERS

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις κινήσεις του Γιουνές Αμπουγιακούμπ λίγη ώρα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Ένας κάτοικος της πόλη Σούμπιρατς φαίνεται ότι ειδοποίησε τις Αρχές ότι ο γείτονάς του είδε τον 22χρονο οδηγό του λευκού βαν που έσπειρε το θάνατο στη Βαρκελώνη.

Ο Αργεντίνος κάτοικος της πόλης, όπως αποκαλύπτει με ρεπορτάζ της η El Pais, κάλεσε την αστυνομία λέγοντας ότι ο γείτονάς του είδε έναν άγνωστο να σφυρίζει ζητώντας βοήθεια έξω από ένα σπίτι στο οποίο παλαιότερα έμενε μία οικογένεια από το Μαρόκο.

«Πρόκειται για μία απομονωμένη περιοχή. Πριν από έναν χρόνο ζούσε εδώ μία οικογένεια από το Μαρόκο, ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα 3χρονο κορίτσι. Μία μέρα απλά εξαφανίστηκαν. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο για την οικογένεια γιατί ο άνδρας δεν μιλούσε ποτέ σε κανέναν» ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο ίδιος είπε στην αστυνομία ότι ο γείτονάς του του είπε ότι άκουσε κάποιον να σφυρίζει στο πίσω μέρος της αυλής του σπιτιού του. Όταν κοίταξε από το παράθυρο διαπίστωσε ότι πρόκειται για τον νεαρό που ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση στη Ράμπλα. Όπως περιέγραψε μόλις ο τζιχαντιστής αντιλήφθηκε τον γείτονά του «έφυγε αναστατωμένος προς την αντίθετη κατεύθυνση».

«Εγώ δεν είδα κάτι αλλά ο γείτονάς μου μου τηλεφώνησε και μου είπε λεπτομερώς τι είδε. Ήταν ένα αγόρι που φορούσε ένα σκουρόχρωμο παντελόνι, σκούρο μπλε πουκάμισο και μαύρα παπούτσια με λευκές σόλες. Επίσης μου είπε ότι φαινόταν μεθυσμένος» ανέφερε και πρόσθεσε:

Λίγα λεπτά αργότερα είδαμε στον δρόμο περιπολικά της αστυνομίας.

Τελικά, δύο αστυνομικοί εντόπισαν τον 22χρονο τζιχανιστή κρυμμένο σε ένα αμπελώνα στην περιοχή. Όταν ο Αμπουγιακούμπ τους είδε άνοιξε το πουκάμισό του και τους έδειξε ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Τους πλησίασε φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και τότε οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και τον σκότωσαν ακαριαία.

Την ίδια ώρα, άλλος μάρτυρας που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον τζιχαντιστή ανέφερε στην εφημερίδα Lavanguardia ότι Αμπουγιακούμπ ήταν σε άσχημη κατάσταση και κρυβόταν σε έναν αμπελώνα που βρίσκεται 50χλμ από το κέντρο της πόλης που αιματοκύλησε.

«Έμοιαζε με ερημίτης. Ήταν πολύ βρώμικος» είπε χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα Lavanguardia αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι ο 22χρονος έφτασε στον αμπελώνα αφού διένυσε 50χλμ μέσα στο δάσος. «Δεν είχε μαζί του κάποια τσάντα, τηλέφωνο ή χρήματα. Είχε μαζί του δύο μαχαίρια και ένα ξυραφάκι με τις λάμες τυλιγμένες σε πλαστικό» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει: «Πέθανε με τα μάτια του ανοιχτά. Το πρόσωπό του είχε παραμορφωθεί από τις σφαίρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ