ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιταλία: Η πολυκατοικία που κατάρρευσε είχε οικοδομηθεί πάνω σε παλιό υπόγειο (pics&vid)

Σεισμός Ιταλία: Η πολυκατοικία που κατάρρευσε είχε οικοδομηθεί πάνω σε παλιό υπόγειο (pics&vid)
REUTERS/Ciro De Luca

«Η πολυκατοικία που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Ίσκια της Ιταλίας είχε οικοδομηθεί πάνω σε παλιό υπόγειο». Οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τρεις ημέρες έπειτα από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου καταδεικνύουν τις ελλείψεις και τις παρανομίες στην Ίσκια που οδήγησαν στην κατάρρευση πολλών κτιρίων.

«Τους έλεγα να μην χτίσουν, διότι ζούμε σε σεισμογενή περιοχή, αλλά δεν με άκουσαν. Με την κατάρρευση καταστράφηκε και το σπίτι μου, το οποίο είναι ακριβώς δίπλα από την πολυκατοικία και τώρα θα πρέπει να το γκρεμίσω», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Η πολυκατοικία στην οποία διέμενε, συνόρευε με εκείνη στην οποία ζούσε η οικογένεια Μάρμολο, τα τρία παιδιά της οποία διασώθηκαν με ηρωική επιχείρηση από τους Ιταλούς πυροσβέστες.

Έρευνα ξεκινά η ιταλική εισαγγελία

Η εισαγγελία της Νάπολης είναι πιθανό να ξεκινήσει έρευνα για πολλαπλή εξ αμελείας ανθρωποκτονία και για πρόκληση καταστροφής εξ αμελείας μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ίσκια.

«Πρόκειται για μια πολυσύνθετη περίπτωση και χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση», δήλωσε στην δημόσια ραδιοφωνία της Rai o αρχιεισαγγελέας της Νάπολης Τζοβάνι Μελίλο.

«Υπάρχει κοινωνικό κόστος, που είναι σαφές και σε αυτή την περίπτωση, το οποίο οφείλεται σε σοβαρά φαινόμενα όπως αυτό της παράνομης και αυθαίρετης δόμησης», πρόσθεσε ο αρχιεισαγγελέας.

«Στο νησί της Ίσκια, 'ξεφύτρωναν' καινούργια σπίτια μέσα σε λίγες εβδομάδες», δηλώνει στο μεταξύ o Τζουζέπε Ματζάρα, τοπικός υπεύθυνος της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος Legambiente.

«Σε όλο το νησί μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχει μια μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παράνομη», τόνισε επίσης ο Ματζάρα, σύμφωνα με τον οποίο «ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι ένα σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει σειρά καταρρεύσεων».

Μετάλλιο θάρρους στον 11χρονο Τσίρο

Την ίδια ώρα, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινόττι αποφάσισε να τιμήσει με μετάλλιο, για το θάρρος του, τον εντεκάχρονο Τσίρο, ο οποίος απεγκλωβίσθηκε από τα ερείπια μετά από δεκαεπτά ώρες αγωνίας.

«Θέλησα να του πω ότι όλη η Ιταλία παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την διάσωσή του. Στον μικρότερο αδελφό του, Ματίας, δώρισα ένα μικρό αρκουδάκι και κάποια αναμνηστικά του στρατού», είπε η υπουργός.

2017 08 22T062302Z 1118262649 RC14059C6810 RTRMADP 3 ITALY QUAKE

(Πηγή: REUTERS/Antonio Dilaurenzo)

Η ιταλική κυβέρνηση, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματισθεί για τις 29 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κηρύξει το νησί της Ίσκια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να επισπευσθεί η χορήγηση ειδικής οικονομικής βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ