ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά το Σαρλοτσβιλ

Κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά το Σαρλοτσβιλ
REUTERS

Την παραίτησή του είχε συντάξει ο Γκάρι Κον, ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για οικονομικά θέματα, με αφορμή την αντίδραση της κυβέρνησης στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ νεοναζί και αντιρατσιστών διαδηλωτών στο Σάρλοτσβιλ αλλά αποφάσισε τελικά να παραμείνει στη θέση του, υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Ο Κον μίλησε δημοσίως για το θέμα, για πρώτη φορά, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απορρίψει με σαφήνεια τις οργανώσεις που κηρύσσουν το μίσος. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ των νεοναζί και των υπερασπιστών της λευκής ανωτερότητας με εκείνους που διαμαρτύρονται για τις ανισότητες.

"Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να τα πάει καλύτερα καταδικάζοντας με συνέπεια και ξεκάθαρα αυτές τις ομάδες και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κλείσουμε τις βαθιές ρωγμές που υπάρχουν στις κοινότητές μας", είπε ο Κον, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs. "Οι πολίτες που προασπίζονται την ισότητα και την ελευθερία δεν μπορεί ποτέ να εξισώνονται με τους λευκούς προασπιστές της ανωτερότητας της λευκής φυλής, τους νεοναζί και την Κου-Κλουξ-Κλαν", συνέχισε.

Μετά τις συγκρούσεις στο Σάρλοτσβιλ ο πρόεδρος Τραμπ είχε σχολιάσει ότι υπήρξε βία "και από τις δύο πλευρές", δηλώσεις που προκάλεσαν έντονες επικρίσεις τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς. Ο Κον βρισκόταν σε μικρή απόσταση από τον Αμερικανό πρόεδρο όταν ο τελευταίος μιλούσε σε δημοσιογράφους στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη και επέμενε ότι υπήρχαν "πολύ καλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές" στο Σάρλοτσβιλ. Με αφορμή την αντίδραση αυτή του Τραμπ, ο σύμβουλός του σκέφθηκε σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, σημειώνουν και οι δύο εφημερίδες.

Ο ίδιος είπε ότι αισθάνθηκε υποχρεωμένος να εκφράσει τη δυσφορία του για τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων αλλά τελικά αποφάσισε να μην παραιτηθεί. "Ως Εβραίος Αμερικανός δεν θα επιτρέψω στους νεοναζί που φωνάζουν ότι 'Οι Εβραίοι δεν θα πάρουν τις θέσεις μας' να αναγκάσουν αυτόν τον Εβραίο να εγκαταλείψει τη δουλειά του", είπε αναφερόμενος στα συνθήματα που ακούστηκαν στο Σάρλοτσβιλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ