ΚΟΣΜΟΣ

Η δολοφονία-μυστήριο του μικρού Γκέγκορι που «στοιχειώνει» εδώ και χρόνια τη Γαλλία

Η δολοφονία-μυστήριο του μικρού Γκέγκορι που «στοιχειώνει» εδώ και χρόνια τη Γαλλία
Handout/Reuters

Ήταν 16 Οκτωβρίου του 1984, όταν η Κριστίν Βιλεμίν βγήκε έξω από το νεόδμητο σπίτι της, στο οποίο έμενε με τον σύζυγό της Ζαν-Μαρί προκειμένου να αναζητήσει το γιο της που έπαιζε εκεί με την άμμο που ακόμα βρισκόταν στο σημείο.

Έκανε κρύο και ήταν καιρός να μπει μέσα. Ωστόσο, δεν τον βρήκε πουθενά. Αμέσως μπήκε στο αυτοκίνητο και ξεκίνησε να τον αναζητά στο μικρό χωριό Lepanges-sur-Vologne, στην περιοχή Vosges στην ανατολική Γαλλία. Κανένας δεν τον είχε δει.

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, η σορός του μικρού Γκρέγκορι ανασύρθηκε από το ποτάμι σε απόσταση εφτά χιλιομέτρων από το σπίτι του, έχοντας δεμένα τα χέρια και τα πόδια.

Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας από τις πιο γνωστές άλυτες υποθέσεις δολοφονίας στη Γαλλία, μια ιστορία που έφερε στην επιφάνεια οικογενειακές αντιζηλίες, εχθρότητες μέσα στο χωριό, ψευδείς κατηγορίες, μια δολοφονία εκδίκησης, ενώ οδήγησε έναν άνθρωπο στην αυτοκτονία 30 χρόνια αργότερα.

Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί για την υπόθεση, καθώς και 50 ακαδημαϊκές εργασίες, 15 βιβλία, αλλά και αμέτρητα ντοκιμαντέρ και μια τηλεοπτική σειρά. Η φωτογραφία του μικρού Γκρέγκορι είναι αυτόματα αναγνωρίσιμη σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Από την αρχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, οι υποψίες έπεσαν στην οικογένεια του πατέρα του παιδιού, οι συγγενείς του οποίου ζούσαν σε κοντινή απόσταση. Ωστόσο, η υπόθεση είχε φτάσει σε τέλμα.

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα, το μυστήριο μπορεί να βρίσκεται κοντά σε λύση. Ο θείος και η θεία του αγοριού, Μαρσέλ και Ζακλίν Τζέικομπ, συνελήφθησαν τον Ιούνιο και τέθηκαν υπό επίσημη έρευνα για «απαγωγή και ομηρία, ακολουθούμενο από θάνατο». Μερικές μέρες μετά, συνελήφθη και μια άλλη συγγενής, η Μυριέλ Μπολ, 15 χρονών εκείνη την περίοδο, με την ίδια κατηγορία.

«Ο Γκρέγκορι απήχθη από το σπίτι των γονιών του και κρατήθηκε για κάποιο διάστημα πριν από το θάνατό του», ανέφερε ο εισαγγελέας απαγγέλοντας τις κατηγορίες και πρόσθεσε: «Η έρευνα και οι αναλύσεις δείχνουν ότι αρκετοί άνθρωποι συνεργάστηκαν στη διενέργεια αυτού του εγκλήματος».

Ακολούθησαν πολλά άρθρα επικριτικά για τον χειρισμό της υπόθεσης από τον τότε δικαστή που ήταν επικεφαλής της υπόθεσης. Λίγο καιρό μετά, ο δικαστής βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, με μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι του. Σύμφωνα με την αστυνομία, επρόκειτο για αυτοκτονία.

Οι κατηγορίες κατά του θείου και της θείας του Γκρέγκορι έγιναν κατόπιν ανάλυσης περίπου 2.000 επιστολών και φωνητικών ηχογραφήσεων που οδήγησαν την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι συντάκτες τους ήταν «ένας άντρας και μια γυναίκα».

Περισσότεροι από 100 μάρτυρες ανακρίθηκαν, ενώ έγιναν αναλύσεις με τη βοήθεια ενός προηγμένου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, του AnaCrim, το οποίο εντοπίζει πιθανούς υπόπτους σε συγκεκριμένες στιγμές και αποκαλύπτει πιθανές ασυνέπειες στις καταθέσεις και στα άλλοθι που προβάλλουν. Τα άλλοθι της οικογένειας Τζέικομπ κρίθηκαν «ανεπιβεβαίωτα και αβάσιμα».

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά, η υπόθεση φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στο να αποκαλύψει τα μυστικά της, αν και πολλοί ακόμα παραμένουν δύσπιστοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ