ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ο ISIS πίσω από την αιματηρή επίθεση στην αγορά της Βαγδάτης (pics)

Ιράκ: Ο ISIS πίσω από την αιματηρή επίθεση στην αγορά της Βαγδάτης (pics)
REUTERS/Wissm al-Okili

Την ευθύνη της αιματηρής έκρηξης με παγιδευμένο όχημα που σημειώθηκε σήμερα, Δευτέρα, σε αγορά της πρωτεύουσας τουΙράκ, Βαγδάτης, ανέλαβε ο ISIS. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άτομα. 

Η έκρηξη έγινε σε αγορά της συνοικίας Σαντρ Σίτι, στο ανατολικό τμήμα της Βαγδάτης, στην οποία κατοικούν κυρίως σιίτες, και ο μέχρι στιγμής ο απολογισμός της επίθεσης ανέρχεται σε «11 νεκρούς και 26 τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν αυτόν τον απολογισμό, διευκρινίζοντας ότι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας συγκαταλέγονται στα θύματα.

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην περιοχή ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Βαγδάτης, διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας. Τα θύματα διακομίστηκαν σε δύο νοσοκομεία στη Σαντρ Σίτι.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε o ISIS με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας του, το Amaq.

Η αγορά υπέστη μεγάλη καταστροφή, ενώ η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές και σε κοντινά καταστήματα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

irak 8

(REUTERS/Wissm al-Okili)

irak 1

(REUTERS/Wissm al-Okili)

irak 4

(REUTERS/Wissm al-Okili)

Σθεναρή αντίσταση του ISIS για την διατήρηση του τελευταίου προπυργίου τους στην επαρχία Νινευή

Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση σε μια μικρή κοινότητα 11 χλμ. βορειοδυτικά της Ταλ Αφάρ, του τελευταίου τους προπυργίου στην επαρχία Νινευή (βόρεια), που ανακαταλήφθηκε από τον στρατό και τους σιίτες παραστρατιωτικούς.

Οι αρχές αναμένουν να ανακτηθεί κι η κοινότητα αυτή, η αλ Αγιαντίγια, πριν ανακηρύξουν την οριστική νίκη στην Ταλ Αφάρ. Σύμφωνα με αξιωματικούς του ιρακινού στρατού, οι πιο σκληροί τζιχαντιστές έχουν διαφύγει από την Ταλ Αφάρ στην αλ Αγιαντίγια.

«Δεν έχουν τίποτα να χάσουν (...) θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων», είπε ένας ιρακινός αξιωματικός.

irak 7

(REUTERS/Wissm al-Okili)

iraq 6

(REUTERS/Wissm al-Okili)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ