ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Κίνα και ΟΗΕ αντιδρούν για τη νέα εκτόξευση πυραύλου

Βόρεια Κορέα: Κίνα και ΟΗΕ αντιδρούν για τη νέα εκτόξευση πυραύλου
KCNA/via REUTERS

Τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν στη νέα εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα συζητούν η Κίνα και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.

Το Πεκίνο, χώρα που διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα, «βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση», επεσήμανε ο Κινέζος υπουργός.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας.

Το Πεκίνο «φυσικά δεν εγκρίνει» την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, «η οποία παραβίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και επέφερε πλήγμα στη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε:

Υπάρχει και μια άλλη σημαντική πλευρά και αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε στην αναζήτηση μιας διπλωματικής και ειρηνικής λύσης στο πυρηνικό πρόβλημα στη χερσόνησο.

Ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε την έκκλησή του για «εξαμερείς συνομιλίες» (μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας), που έχουν διακοπεί από το 2009 και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να αποφύγουν κάθε μέτρο που θα συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ